top of page

Çocuğunuz utangaç mı?

Utangaç çocuklar, arkadaş olma konusunda yaşıtlarına göre daha fazla zorluk yaşayabilirler. Utangaçlık, çocukların okul etkinliklerine katılmakta da tereddüt ettiği bir sorun olabilir. Utangaç bir çocuk, sınıfta elini kaldırmak, konuşma başlatmak istemeyebilir veya bir sınıf etkinliğinde arkadaşlarına katılmak istemeyebilir. Spor yapmak ya da oyun oynamak gibi eğlenceli ders dışı etkinliklerde de yer almayı reddedebilirler.

Utangaç çocuklar, diğerlerinden çekinebilir ve sosyal alanlarda endişe yaşayabilirler.  Çünkü başkalarının kendilerini reddedeceğinden, yaptıklarının onaylanmayacağından kaygı duyarlar. Ne yazık ki, utangaçlık, çocukların arkadaş edinmesini ve mutluluk duygusu geliştirmesini engelleyebilir. 

Utangaç çocuklar için yaşam böyle olmak zorunda değil.

Ebeveynler ve öğretmenler utangaç çocukları kabuklarından çıkarmak ve diğer çocuklarla arkadaşlık kurmaları için adımlar atabilir. 

Etkinlikler, utangaç çocukların yeni ilişkiler kurmasına yardımcı olur.

Utangaç çocukların kendilerini daha fazla ifade etmelerini sağlamak için bu ipuçlarını kullanabilirsiniz.

Çocuğun merak duygusunu uyandırın

Başkaları ile etkileşimi içeren oyunlar ya da kutu oyunları içeren küçük bir oyun grubu oluşturun. 15 ila 20 dakika boyunca birlikte oynamasını sağlamak için çocuğu yönlendirin. Oyun sonrasında eşyaları tekrar kutuya koymalarını sağlayın. Birlikte bir çalışmayı tamamlamalarından dolayı onları kutlayın.

Utangaç çocuklar için sanat aktivitesi

El sanatları çalışmaları düzenleyin, çocuklar iki ila dört kişilik gruplar halinde çalışabilirler. Belirlediğiniz bir sanat etkinliğinin gerekli malzemelerini grubun ortasına  yerleştirin. Sanat etkinliği, utangaç öğrencilerin, çalışmaları üzerinde yoğunlaştıkları sırada diğer çocuklar ile bir arada bulunmayı öğrenmelerine yardımcı olacaktır. Çocuklar, diğer çocuklar ile birlikteyken, sanat etkinliği ile rahatladıkları için, göz teması kurmaya, birbirleriyle paylaşmaya ve konuşmaya başlayabilirler.

Etkileşimi teşvik etmek için açık hava oyunları oynayın

Başkalarıyla sınırlı iletişim gerektiren oyunlarla başlayın ve yavaşça daha fazla iletişim gerektiren etkinliklere dahil edin. Örneğin, yakar top veya saklambaç gibi oyunlarla başlayın. Daha sonra ,daha fazla etkileşim içeren, örneğin kutu oyunları gibi katılımcılar arasında daha yakın olan oyunlar ekleyin. 

Beklentilerinizi yönetin

Yukarıdaki faaliyetlerin utangaç bir çocuğu bir gecede sosyal bir kelebeğe dönüştürmesini beklemeyin. Bazı çocuklar doğal olarak içe dönüktür ve bu şekilde kabul edilmelidir. Ancak utangaç çocukları iletişim kurmaya (zorlamadan) desteklemek, diğer çocukların çok kötü olmadığını ve belki de bazı ortak ilgi alanlarını onlarla paylaşmalarını sağlar.

Utangaç çocuğun, sadece akranları ile oynayarak büyük bir ilk adım attığı zamanlarda onu kutlayın.

Utangaç çocuklar için oyun terapisi desteği alabilirsiniz.

Image by Shitota Yuri

Çocuk psikolojisi

pedagog desteği

Çocuklukta meydana gelen olayların yetişkinlikte nasıl hissettiğimiz ve davrandığımız üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğuna eminiz.

Image by Caleb Woods

Oyun terapisi

Oyun terapisi, çocuğa problemlere karşı güvenli bir psikolojik mesafe sağlar ve gelişimine uygun düşünce ve duyguların ifade edilmesini destekler.

Image by Anna Kolosyuk

Nasıl sakin ebeveyn

olunur?

Ebeveynlik tarzınız çocuğunuzun duyguları ile nasıl başa çıkacağını belirliyor.

bottom of page