top of page

İçsel Benlik Dış Dünya ile Nasıl Bağ Kuruyor?

İç dünya ile dış dünya arasındaki gerilim modern dünyada yaygındır. Her birimiz her gün birden fazla yöne çekiliyoruz ve bunun sonucunda eylemlerimiz ve davranışlarımız her zaman temel değerlerimizle aynı hizada değil.
Ancak, içsel benliğinizin dış dünya ile nasıl dengelendiğinin farkında olmak, zihinsel, fiziksel ve ruhsal sağlığın temelini oluşturur .
Bu nedenle, hayatınızda denge üzerine çalışırken göz önünde bulundurmanız gereken önemli şeyler var.


Dış Benlik
Bazen dünyaya, içimizde yaşadıklarımızdan farklı bir dışsal benlik sunmak yararlı olur. Çoğumuz, her koşulda beklediklerimize bağlı olarak gerçek duygularımızı paylaşmanın artılarını ve eksilerini tartarız. Dış benliğimiz dünyaya sunduğumuz şeydir ve genellikle en iyisini yansıtmak için onu iyileştirmeye çalışırız. Ancak, bu, gerçek hislerinizi içermeyen bir kalıp haline geldiğinde problemler ortaya çıkar.
Dış benlik, genellikle kendini nasıl tanıttığınız (saçlar, giysiler vb.) ve ait olduğunuz gruplar ya da canlandırdığınız kişiler gibi maddi şeyler ile ilgilidir. Kendiliğiniz okulunuz, işiniz, ev hayatınızın talepleriyle başa çıkmak için zaman harcıyor. Yaşamınızda gerçekleşen deneyimlerin sonunda içten arzu ettiğinizle uyumlu olup olmadığını düşünmeniz için çok az zaman kalıyor olabilir.



İç Benlik
Dış benliğin aksine, iç ben görülemeyen şeyle ilgilidir: duygular, sezgi, değerler, inançlar, kişilik, düşünceler, fanteziler, maneviyat, arzular ve amaçlar. Güçlü bir iç benlik, duygularınızla iyi başa çıkmanız, kendinizin farkında olmanız, açıklık ve değerlerinizi iyi hissetmeniz ve hayatta bir amaç hissetmeniz anlamına gelir.
Ayrıca, dış dünyadan gelen sıkıntı karşısında sakin ve esnek kalabileceğiniz anlamına gelir.


İç ve Dış Benlik Arasındaki Çatışma
İçsel çatışmalar, iç benlik ve dış benlik çatışma halinde veya dengesiz olduğunda başlar. En basit ifadeyle, iç ve dış benlik arasında bir uyuşmazlık başlar.
Çatışma ne kadar büyük olursa, iç benliğin inandığı şey ile dış benliğin yaptığı şey arasındaki fark o kadar büyüktür. Bu çatışma sonuçta akla, vücuda ve ruha zarar verebilecek strese neden olur .
Çoğu zaman, bu çatışma içsel benliğinizi göz önünde bulundurarak çok az zaman harcamaktan kaynaklanır. Ne kadar eylemlerinizin ve davranışlarınızın içsel benliğinizle aynı doğrultuda olup olmadığını düşünmeden günün isteklerini yerine getirmeye çalışıyorsunuz.
Içsel benlik ile dış dünya arasındaki çatışma, strese neden olabilir ve bu da sizi hastalığa daha açık hale getirir. Günlük işleyişiniz de etkilenebilir.Dışarıda başarılı ancak içeride boş hissedebilirsiniz.


Benliğiniz ve dış kendiliğiniz arasında bir çelişki olup olmadığını tespit etmenin bir yolu, gerçek değerleriniz ile dış eylemleriniz arasındaki boşlukları belirlemektir.
1. Zamanınızı ayırın ve temel değerlerinizi listeleyin. Bunlar dürüstlük, arkadaşlık, yardımseverlik vb. şeyler olabilir.
2. Şimdi, her bir değer için, her gün bu değerle uyumlu olan etkinliklerin bir listesini yapın. Örnekler, arkadaş ilişkileri geliştirmeye çalışmak veya zor olsa bile gerçeği anlatmayı içerebilir.
3. Her gün bunları desteklemek için küçük eylemlerinizi içeren davranışlarınızı listeleyin. Anlaşmazlığınızı burada bulacaksınız. Arkadaşlığa değer veriyorsanız, ancak her gününüz yalnız geçiyorsa ya da arkadaşlık ilişkileriniz yüzeysel ve anlamlı değilse, bu değerlerin (içsel benlik) ve eylemlerin (dışsal benlik) arasındaki bir çatışmayı yansıtır.
         Bir başka örnek ise, sevgiyi ve paylaşımı değeriniz olarak görüyor ancak bunu günlük pratiklerinizde, ilişkilerinizde sergilemiyorsanız, çatışma ile karşılacaksınız.



İç ve Dış Benliği Dengeleme
Hayatınızdaki sorunlu alanları belirledikten sonra, içsel benliğinizle bağlantı kurma hedefi ile dıştaki kendinizi sakinleştirmeye başlamanın zamanı gelmiştir. Yavaşlayın, ana odaklanın ve gününüze devam ederken düşüncelerinizi dinleyin .
Hala çatışmada hissediyorsanız, bu sorunları gidermek için yaşam değişikliği yapmanız gerekip gerekmediğini düşünün. Belki de yeni bir iş, ilişki değişikliği veya arkadaşlıkların sona ermesi sırayla olabilir. Hangi değişikliklerin sizi benliğinizin ihtiyaçlarına uydurmaya yardımcı olacağını yalnızca siz bilebilirsiniz.



Önceki bölümde belirlediğiniz maddelere geri dönün. Kendinize iç ve dış benliğinizi hizalamak için hangi değişiklikleri yapmanız gerektiğini sorun.
Örneğin, bir kişi ailesiyle daha fazla zaman geçirmek için kariyer değiştirmeyi veya çalışma saatlerini azaltmayı seçebilir . Başka bir kişi kendi çalışma alanını kendi değerleri ile daha yakından uyumlu hale getirmek için değiştirebilir.
Her gün acele etmek yerine, yavaşlamak, başkalarıyla konuşmak ve dinlemek için zaman ayırmak gibi yalnızca basit değişikliklerin yapılması gerektiğini fark edebilirsiniz. Bazen iç ve dış kendimiz arasındaki çatışma o kadar da büyük değildir ve çözülmesi gereken fazla bir şey yoktur.


Yukarıdaki adımlar, yaşadığınız sorunları uzlaştırmak için işe yaramazsa, çatışmalarınızın kaynağını ortaya çıkarmak için psikoterapi seansı almayı düşünün.



 

bottom of page