top of page

Amigdala alıkonması

"Amigdal alıkonması" terimi, psikolog Daniel Goleman tarafından 1995 tarihli Duygusal Zeka kitabında kitabında yazılmıştır. Goleman, insan olarak evrimleÅŸmiÅŸ olsak da, beynimizde bir tehdide hızla yanıt verebilecek ÅŸekilde tasarlanmış eski bir yapı olduÄŸunu ifade etmektedir. Bir zamanlar bu yapı bizi korumak için gerekliyken, tehditlerin çoÄŸu zaman doÄŸadan daha az olduÄŸu modern dünyadaki iÅŸleyiÅŸimize engel olabilir.

Tanım
Amigdala, temporal lobun derinliklerinde bulunan badem ÅŸeklindeki iki çekirdek kitlesinden biridir, diÄŸer fonksiyonların yanı sıra beynimizdeki korku devresinden sorumludur. Bu yapı, tehditlere cevap vermemize neden olan savaÅŸ ya da kaç yanıtından sorumludur.
Bugün karşı karşıya olduÄŸumuz tehditlerin çoÄŸu sembolik olsa da, evrimsel olarak, beyinlerimiz hayatta kalmak için fiziksel tehditlere, çabuk karşılık vererek baÅŸa çıkmak için uzmanlaÅŸtı. Bununla birlikte, vücudumuz hala mücadele etmemiz gereken fiziksel bir tehdit olmasa da, bizi savaÅŸmaya hazırlayan biyolojik deÄŸiÅŸikliklere cevap verir.
Tehdit edici bir durumla karşı karşıya kaldığımızda, gelen uyaranları alan talamusumuz hem amigdala hem de korteks için sinyaller gönderir. Alarm çanları çalıyor! Uzaktan bir aslan yaklaÅŸması durumunda hızla koÅŸmamız için gerekli sistem hazır olmaya baÅŸladı bile.
Amigdala tehlike algıladığı an, bölünmüÅŸ ikinci bir karar verir ve korteksi geçersiz kılarak savaÅŸ ya da kaç sistemini baÅŸlatır.
Bu olaylar dizisi, kalp atış hızının, kan basıncının ve solunumun artmasına neden olan adrenalin (epinefrin) salınımını tetikler.
Korteks insan yanınız, uyanık zihin yapınız ve karar almanız için gerekli beyin kısmınızdır.
Bu ÅŸekilde olduÄŸunda amigdala, korteksi kapatan ani ve yoÄŸun bilinçsiz duygusal bir tepkiyi tetikleyerek durum hakkında net bir ÅŸekilde düÅŸünmenizi zorlaÅŸtırır. Beyniniz, kortizol gibi stres hormonlarının salınımını tetiklerken, problem çözmenin ve konsantre olmanın giderek daha zor olduÄŸunu fark edersiniz. Tüm bu süreç bir zorunluluktur ve çalışma seviyenizi birkaç saat boyunca geri kazanamayabilirsiniz.


Zihin kontrolünüzü ele alın
Bu yüzden duygusal tepkilerinizi kontrol altına almak önemlidir. Bunu yapmanın bir yolu önlemedir. Stres zamanlarında nasıl cevap vereceÄŸinize dair önceden bir fark yaratabilirsiniz.

Amigdal alıkonmasının üstesinden gelmenin en iyi yolu, ilk baÅŸta olmasını engellemektir. Amigdala'nızın iÅŸleyiÅŸini yönetmek duygusal zekanın geliÅŸiminin bir parçasıdır ve neyse ki yaÅŸla birlikte ve zihin meditasyonları ile geliÅŸebilecek bir ÅŸeydir.
Zihin kontrolünü ele alma bir amigdala alıkonması olayının zıttıdır. Duygusal olarak esnek ve zeki olan bir insan beyninin duygusal merkezi ile yürütme (düÅŸünme) merkezi arasında güçlü baÄŸlantılara sahiptir. Bu tür zihinler amigdala alıkonmasına daha az yakalanır.

Duygusal olarak esnek ve zeki insanlar, kendi duygularını ve düÅŸüncelerini odaklanmış ve özenli hale nasıl getirerek azaltacağını bilirler.
Dikkat, duygusal zekanın geliÅŸimi için kilit bir rol oynar ve ÅŸu an farkında olmak anlamına gelir. Genel olarak, farkındalığı pratik etmenin bir yolu, çevrenize odaklanmanız ve tüm özelliklerini fark etmeye çalışmanızı içermektedir. Gününüzü dalgın ve düÅŸüncelerin içerisinde kaybolmuÅŸ geçirmek yerine, yavaÅŸlamaya ve dikkat etmeye çalışın.
ÖrneÄŸin, bir dahaki sefere yürüyüÅŸe çıktığınızda, manzaraları, sesleri ve kokuları fark edecin. Etrafınıza bakın ve etrafınızı gerçekten gözlemleyin. Bir dahaki sefere birisiyle görüÅŸüyorsanız, o kiÅŸiye tüm dikkatinizi verin ve ne söylediÄŸini gerçekten dinleyin.
Her gün farkındalık ve meditasyon uygulayarak beyninizin esnekliÄŸi geliÅŸir ve güçlenir. Zihniniz daha az amigdala alıkonması yaÅŸar. 

Sonra, kendinizi stresli bir durumda bulduÄŸunuzda, zihninizin dikkatli kısmını açmak daha kolay olacaktır.

 

 

 

Ä°ÅŸte size bir farkındalık ödevi;

Gün boyunca güçlü duygular hissetmenize neden olan olayları not almayı deneyin.


BaÅŸa Çıkma
Önleme konusundaki çabalarınıza raÄŸmen, kendinizi hala bir amigdala kaçırma deneyimi yaÅŸayarak bulabilirsiniz. Güçlü  bir duygusal tepki yaÅŸadıysanız ve daha sonra gerçekleÅŸmiÅŸ olanlarla göre sizin için uygunsuz olduÄŸunu fark edersiniz.

Duygularınızı, yaÅŸadıkça adlandırın. Bu, beyninizin düÅŸünme kısmını meÅŸgul etmeye ve farkındalığı tetiklemeye yardımcı olur.
Karnınızdan derin nefes alın.  Derin nefes almak, beyine oksijen getirmeye yardımcı olur ve sizi yavaÅŸlatır.
Etrafınıza bakın ve çevredeki ÅŸeyleri görün. Bu, kafanızdan çıkıp duruma geri dönmenize yardımcı olacaktır.
EÄŸer gerçekten kontrolden çıkmış hissediyorsanız, duygularınızı ele geçirmek için bulunduÄŸunuz durumdan kendinize izin vererek baÅŸka bir ortama geçin.


Sonra Ne Yapmalı
Amigdala kaçırılmasının üstesinden gelmenin bir baÅŸka yolu, neler olduÄŸunu ve durumu nasıl farklı ÅŸekilde ele alabileceÄŸinizi inceleyerek biraz zaman geçirmektir.


Kontrol edemediÄŸiniz güçlü bir duygusal reaksiyon geçirdiÄŸiniz zamanı düÅŸünün ve kendinize aÅŸağıdaki soruları sorun:,


Duygularınızı neler tetikledi?

Bir insan mı yoksa bir olay mı?
Hangi duyguları hissettin?

 Kızgın mı yoksa korkmuÅŸ muydun?
Hangi bedensel duyumları yaşadın?

Deli gibi atan bir kalbin ya da terleyen elin oldu mu?
O anda  ne düÅŸünüyordun?

Olumsuz düÅŸüncelerin var mı?

DüÅŸüncelerini detaylı bir ÅŸekilde yazarak anlat.
Bu düÅŸünceler ne kadar gerçekçi?

Durum göz önüne alındığında gerçekçi miydi?
Daha iyi bir sonucun başka bir yolu var mıydı?

Neyi deÄŸiÅŸtirmek isterdin?

 


Tepkileriniz hakkında düÅŸünmeye biraz zaman harcamak, sizi deneyiminizi görmenin dikkatli bir yoluna yönlendirmeye yardımcı olur. Zamanla, bu duygusal zekanızı da geliÅŸtirmenize yardımcı olacaktır . Durumdaki düÅŸüncelerinizin bedensel belirtilerinizin sarmalına katkıda bulunduÄŸunu ve daha iyi düÅŸünceler seçmenin bu süreci tersine çevirdiÄŸini görebilirsiniz.
 


Bir amigdala alıkonması, zihin kontrolünün kaybedilmesi nedeniyle korkutucu gelebilir. Önleyici stratejiler kullanarak farkındalık geliÅŸtirmek ve mindfulness egzersizlerini uygulamak, duygusal zekanızı geliÅŸtirmenize ve savaÅŸ ya da kaç tepkisi sıklığını azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Ä°nsan olarak, düÅŸüncelerimizi düÅŸünme ve farklı düÅŸünceleri seçme yeteneÄŸine sahibiz. Duygusal zekanızı geliÅŸtirmek ve amigdala alıkonmasının günlük hayatınıza karışmasını önleyerek zihin esnekliÄŸi kazanmak ve kontrolü ele almak için mindfulness eÄŸitimine katılabilirsiniz.

 

bottom of page