top of page

OYUN TERAPİSİ

Çocukların dünyayı tanımaları, öğrenme süreçleri, zihinsel fonksiyonlarının gelişimi oyun kapasitelerinin genişliği ile alakalıdır. Çocuğun neredeyse tüm dünyasının oyun ve oyuncaklar olduğu düşünüldüğünde onu  tanımanın, onunla iletişime geçmenin en kolay yolu oyun ve oyuncaklardır.

Oyun terapisi çocuğun kendi dinamiklerinin keşfidir.

Çocukluk dönemine ilişkin bazı

davranış değişiklikleri bulunmaktadır.

Çocukluk sürecinde gerek

çevresel faktörlerin etkisi,

gerek içsel sebeplerden dolayı davranış problemleri meydana gelebilmektedir. Davranış değişikliğine sebep olabilecek çevresel faktörleri şu şekilde sayabiliriz; 

aile içi şiddet, boşanma sürecinde olan ebeveynler, yakın birinin kaybı, 

okul değişikliği,

taşınma v.b gibi durumlar.

Oyun çocuğun kendini ifade ediş şeklidir.

Oyuncakları ile kendine bir oyun yaratan çocuğa en büyük desteği bu davranışını anlamlı bularak ve ona eşlik ederek sağlayabiliriz. Bu noktada oyun terapisi de çocuğun en doğal davranışı olan oyuncakları kullanır.

Oyuncaklar çocuğun kelimeleri gibidir ve oyun, çocuğun dilidir.  

Oyun terapisi sayesinde çocuklar başkalarıyla iletişim kurmayı, duygularını ifade etmeyi, davranışı değiştirmeyi, problem çözme becerilerini geliştirmeyi ve başkalarıyla ilişki kurmanın çeşitli yollarını öğrenirler. Oyun terapisi, çocuğa problemlere karşı güvenli bir psikolojik mesafe sağlar ve gelişimine uygun düşünce ve duyguların ifade edilmesini destekler. 

Oyun Terapileri Derneğine kayıtlı bir oyun terapisti olarak, bu yöntem çocuk seansımın düzenli bir parçasıdır. Çocukların ihtiyaçlarına cevap vermeyi temel alan çeşitli müdahaleler kullanıyorum. Çocuğun zorluklarını aşmayı kolaylaştırmak ve kendilerini daha iyi ifade etmelerine yardımcı olmak için kuklalar, hayvanlar, insan figürleri veya başka oyuncaklar kullanıyorum. Oyun terapisi seanslarımda ebeveynleri olabildiğince sürece dahil etmeye çalışıyorum ve düzenli aile danışmanlığı ile  çocuğunuza yardım etmek için oyunun nasıl tedavi edici bir şekilde kullanılacağı konusunda yönlendirmeler vermekteyim.

Klinik Psikolog Anıl Yetişen

bottom of page