Depresyon Tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi
Psikoterapi size yardımcı olabilir mi?
Anahtar kelimeler : Depresyon, klinik psikolog, online terapi, bilişsel davranışçı terapi, psikoterapi, tedavi, tanı,
psikoloğa nasıl karar verilir?

Depresyon ciddi bir duygudurum bozukluğudur ve Türkiye nüfusunun yüzde 4,4'ü, yani 3 milyon 260 bin 677 kişinin depresyonda olduğu belirtilmektedir.
Depresyon, düşünme, hissetme, insanlarla etkileşim kurma ve günlük yaşamı ele alma şeklinizi etkileyebilir. Depresyon, yoğun üzüntü duyguları hissetmenize, ilgi ve zevk kaybına neden olur. Herkes hayatının bir veya birden fazla döneminde depresyondan etkilenebilir ve bu her yaşta olabilir, ancak genellikle yetişkinlikte başlar.
İyi haber şu ki, depresyon tedavi edilebilir bir hastalıktır. Yapılan araştırmalara göre depresyona yakalanan insanların% 80 ila% 90'ı tedaviye olumlu yanıt veriyor.
Depresyonu olan kişilerin tedaviye bu kadar iyi yanıt vermesinin nedenlerinden biri de terapötik sürecin başarısıdır. Depresyonun altında yatan nedenleri anlamanıza ve üzerinde çalışmanıza yardımcı olabilecek doğru danışman, psikolog bulmak, semptomlarla başa çıkmak için baş etme stratejileri geliştirmenize yardımcı olur.

Depresyon Çeşitleri
Depresyon teşhisi, bir psikiyatrist tarafından konulmalıdır. Genel olarak, depresyon tanısı koymak için semptomların en az iki hafta boyunca devam ediyor olması gerekir.
DSM-5 ile tanımlanan, ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, bazı depresyon çeşitleri var.
Bunlar;
-
Atipik Özellikli Majör Depresif Bozukluk (kalıcı depresyon)
-
Doğum Sonrası Depresyonu (postpartum depresyon)
-
Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu (afektif depresyon)
-
Melankolik Özellikli Majör Depresyon
-
Psikotik Özellikli Majör Depresif Bozukluk
-
Katatonik Özellikli Majör Depresif Bozukluk
Depresyon Tedavisi
Depresyon genellikle antidepresanlar, terapi veya ikisinin birlikte kombinasyonu ile tedavi edilir. Birkaç çeşit antidepresan ilaç mevcut ancak sizin için doğru olanı, ilaç tedavisini düzenleyen psikiyatrist karar verebilir.
Depresyon tedavisinde etkinliği kanıtlanmış, uygulanan terapi biçimleri Bilişsel Davranışçı Terapi, Mindfulness Temelli Kognitif Terapi, Kabul ve Kararlılık Terapisi’dir. Genellikle terapi seansları haftada bir 50 dakikalık oturumları içerir. Uygun ve doğru bir tedavi ile, bir ay içinde kendinizi nasıl hissettiğiniz konusunda bir gelişme görebilirsiniz. Tedavinin süreci depresyonun seviyesine, depresyonu yaşayan kişiye göre değişiklik gösterse de, kalıcı bir tedavi için 6 ay gibi bir süre öngürülüyor.
Depresyonun terapi ile tedavi edilmesinin hem kısa hem de uzun süreli depresyon vakalarında yardımcı olduğu bilimsel olarak araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Depresyonun terapi ile tedavisi genellikle hafif ile orta derece depresyona sahip kişilerde uygulanır. Birçok uzman, ilacı denemeden önce bu yolu seçer. Depresyon daha şiddetli ise, tedavide aynı anda terapi ve ilaç kombine edilebilir.

Depresyon Tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi
Bir klinik psikolog veya psikiyatrist ile yapılan psikoterapinin, şiddetli depresyon ve hayatınızı önemli ölçüde etkileyen sorunlara karşı başa çıkma mekanizmaları kazanmanızı önemli ölçüde destekleyebilir.
Terapi sırasında terapist, hayatınızı olumsuz yönde etkileyen sorunları anlamanıza ve üzerinde çalışmanıza yardımcı olmak için bazı bazı teknikler kullanır. İlişkilerinizi dinlemek, geri bildirim sağlamak ve başa çıkma stratejilerinizi geliştirmek için sizinle birlikte çalışır. Ayrıca ilerlemenizi değerlendirerek, seansları buna göre düzenler. Terapist, depresyon tedavisinde bazı ödevler verebilir.
Depresyon tedavisinde terapist, daha çok mevcut düşünce, duygu ve davranışlara ve bunların şu anda yaşamınızı nasıl etkilediğine odaklanır.
Bilişsel Davranışçı Terapi ile terapist, depresyon belirtilerini daha da kötüleştirebilecek olumsuz düşüncelerinizi değiştirmenize yardımcı olabilir. Bu terapi biçimi, hedef odaklıdır, hasta aktif olarak rol alır.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) genellikle kısa süreli tedavi olarak kabul edildiğinden, uzun süreli, derin psikoterapiye ihtiyaç duymayabilecek hafif ila orta dereceli depresyon vakalarıyla çalışırken terapistler için genellikle en iyi seçimdir.
Nasıl Terapist Bulunur
Terapi için doğru terapisti, psikoloğu veya akıl sağlığı uzmanını bulmak biraz zaman alabilir. Depresyon için terapi söz konusu olduğunda, danışan ve danışman arasındaki ilişki, tedavinin başarısı için anahtardır. Sabırlı ve sürece açık olmak önemlidir. Güvendiğiniz birini bulmadan önce birkaç uzman ile görüşmeniz gerekebilir.
Bölgenizdeki uzmanları araştırmak için biraz zaman ayırın.
Google araştırması yapın ve biyografilerini okuyun.
Tercih ettikleri tedavi şekilleri ve danışanları ile nasıl etkileştikleri hakkında daha fazla bilgi isteyen bir e-posta gönderin. Bazı terapistler, ücretsiz bir başlangıç seansı sunar. Ücretsiz bir deneme oturumu sunup sunmadıklarını öğrenin ve deneyin.
Dikkate alınması gereken diğer bir danışmanlık şekli, online terapidir. Online terapinin popülaritesi son birkaç yılda arttı, çünkü daha fazla insan yardım istiyor ve teknolojiyi kullanma alışkanlığımız gittikçe gelişiyor. Online terapinin dezavantajları kadar avantajları da bulunuyor.
Son olarak
Depresyonla yaşamak bazen bunaltıcı olabilir. Terapötik bir ilişkide bir ruh sağlığı uzmanıyla çalışmak, belirtilerinize katkıda bulunan olumsuz düşünceleri, duyguları ve davranış kalıplarını tanımlamanız için güvenli bir ortam sağlar. Terapi, ayrıca semptomları daha iyi yönetmek için yeni baş etme becerilerini ve tekniklerini öğrenmenize yardımcı olabilir.
Terapiye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, güvendiğiniz ve kendinizi rahat hissettiğiniz birini bulmak, terapi sürecinin başarısında kritik öneme sahip olduğunu unutmayın.
Ben de depresyon şikayeti bulunan ve terapiye ihtiyaç duyan kişilerle seanslar gerçekleştiriyorum.
Seanslarımda mindfulness temelli bilişsel terapi yöntemi ile çalışıyorum.
Bilgi almak için aşağıdaki formu doldurabilir, ücretsiz ve tanışma seansı için randevu düzenleyebiliriz.
Başvuru formu
Online terapi