top of page
  • Yazarın fotoğrafıAnıl Yetişen

Çocuğun korkularından korkmayın

Zihinsel gelişimleri nedeniyle, net bir yaşa dayalı olmamakla birlikte, 4-6 yaş arasında çocuklar büyük bir gelişim atağı yaşarlar ve bu dönemde canavar, karanlık, ölüm, yalnız kalma gibi korkularla karşılaşabilirler.

Çocuk zihni yetişkininkinden farklıdır. 6 yaşına kadar çocukların zihinsel gelişimi dönemsel sıçramalarla gerçekleşir. Bu dönemde, nedeni olmayan ağlamalar, huzursuzluklar ve krizler artar. Aynı zamanda çocuğun dil kapasitesi ve kendini ifade etme becerileri de hızla gelişir. Gelişim atağı, çocuğun beyninin büyüdüğü ve duyusal alanlara duyarlılığın arttığı bir dönemdir.


Çocuğun zihninde adeta bir havai fişek gösterisi yaşanır. Çocuk, benliğiyle bu duyguları tanımaya ve anlamlandırmaya çalışır. Sınırlı duygusal kapasitesiyle bir çözüm bulmaya çalışır ve doğrudan bir nedene bağlı olmaksızın karanlıktan, gölgelerden, seslerden, rüyalardan korkmaya başlayabilir.


Bu korkularla başa çıkmak için ebeveynlerin ve yetişkinlerin önemi büyüktür. Çocuğun korkusunu anlamak ve yönlendirmek, onun duygusal gelişimi için hayati önem taşır. Korkularını oyunlaştırarak, eğlenceli hikayeler anlatarak veya kendi çocukluk korkularını paylaşarak çocuğa destek olabilirsiniz.


Yetişkinlikteki anksiyete ve kaygılarımızın temelinde çocuklukta yaşadığımız korkuların etkisi olduğunu bilmeliyiz. Eğer küçükken korkmanın yanlış olduğu öğretildiyse, bu duyguları bastırmak ve kaygılı bir yetişkin olmak kaçınılmaz olabilir.


Çocuğun korkularını tanımasında ve başa çıkmasında ebeveyn rehberliği:


1. Çocuğun korkularından korkmayın. Siz onun aynası olduğunuz için, sizin korkunuz onun endişelenmesine neden olabilir.


2. Asla korkacak bir şey olmadığını söylemeyin. Onun korkularını anlamaya ve ona eşlik etmeye hazır olun.


3. Korkularının ne zaman geçeceğini merak etmeyin. Korkuların zamanla azalması için çocuğun kendi sürecine ihtiyacı vardır.


4. Çocuğun korktuğu zaman yanında olun ve ona kendi çocukluk korkularınızı anlatarak empati gösterin.


5. Duygusal destek verin ve ona güvende olduğunu hissettirin.


6. Korkuyu normal bir duygu olarak kabul edin ve çocuğa duygularını ifade etme konusunda özgürlük tanıyın.


7. Korkuyla ilgili kitaplar alarak birlikte okuyun ve konuşun.


8. En önemlisi, çocuğunuzun korkusunu kabul edin ve ona olan desteğinizi hissettirin.


Son olarak, çocuğunuzun odasında yatmak istememesi durumunda ona elinizle eşlik ederek uyumasını teklif edebilirsiniz. Ona olan desteğiniz, korkularıyla başa çıkma becerilerini geliştirmesine yardımcı olacaktır.


Yeni yazılardan haberdar olmak için bloğu atanıp edin.

Bu yazıyı Spotify'da bu nasıl çocuk böyle podcastinde dinleyebilirsiniz.


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Çok zeki

bottom of page