top of page
  • Yazarın fotoğrafıAnıl Yetişen

Kitapların Gücü: F.'in Duygusal Yolculuğu

Kitapların Gücü: F.'in Duygusal Yolculuğu


Kitaplar, çocukların en içten duygularını, korkularını ve hayallerini ortaya çıkaran sihirli aynalardır. - Bruno Bettelheim

Merhaba sevgili okurlar,

Bugün sizlere masalların oyun terapisindeki rolünden ve tanıştığım tatlı dostum

F. 'nin ve ailesinin öyküsünden bahsetmek istiyorum.


F. Kimdir?

F., 9 yaşında hayalperest bir kız çocuğu. Son dönemlerde aşırı utangaçlaştığı ve kendini dışa kapadığı için ailesiyle birlikte kliniğime misafir oldular. Etrafımızdaki insanlardan zarar geldiğinde, yaralandığımızda, kırıldığımızda ya saldırganlaşır ya da kabuğumuza çekiliriz. F. arkadaşları tarafından zorbalığa maruz kalmış, hissettiği değersizlik, aşağılanma duyguları nedeniyle kendini iyileştirmek için güvenli alanına, kendi içine çekilmişti. Onu, kendisi için güvenli olmayan dünyaya, iç dünyasından dış dünyaya çıkarmaya acele etmeden, duygularına anlayışla yaklaşarak, güvende hissetmesini sağlamamız iyileşmesine fayda sağlayabilir umuduyla çalışmaya başladık.


Aile İnteraksiyonu:

Aileyle yapılan görüşmelerde, F.'nin okulda yaşadığı zarbalık olayını konuştuk. Bu olay, F.’nin içine kapanmasına neden olmuştu.


Aileyle gerçekleştirdiğimiz ilk görüşmede, annesi ve babası F.’ nin eskisi kadar sosyal olmadığını ve arkadaşlarıyla vakit geçirmekten kaçındığını belirttiler; okuldan eve geldiğinde odasına kapanıp, konuşmadığını, saatlerce dışarı çıkmadığını, bazen yemek yemediğini ve uyumakta zorlandığını anlattılar. Ailesi F.’ için endişeleniyor ve ona yardımcı olmak istiyorlardı.


Oyun terapisi sürecinde ailenin aktif katılımı ve geri bildirimi, terapistin çocuğun yaşadığı sorunlara daha geniş bir perspektiften bakmasını sağlar. F.’'nin durumunda da ailenin aktif katılımı, F.’nin okulda yaşadığı zorbalık olayını anlamımızı sağladı.


Bizi zorlayan olaylar karşısında neler hissettiğimizi konuşabilmemiz hiç de kolay değilken; çocuklar için bu çok daha zor olabiliyor. F. oyuncaklar aracılığıyla neler yaşadığını birlikte oyunda uzunca anlattı.


F.’ye okulda arkadaşları sürekli alaycı yorumlar yapmış ve onu dışlamışlardı.

Aile bu durumu okul idaresiyle paylaştı ancak durumun ciddiyeti tam olarak anlaşılamadı. Öğretmen, rehberlik servisi ile yaptığımız görüşmeler sonrasında okulun F.’ için güvenli hale gelebilmesi için stratejik müdahaleler planladık.




Kitapların Terapideki Rolü:

Terapiye başladıktan, tanıştıktan senia F.’ye kitaplarından birini seçmesini ve bana birlikte bir kitap okumayı teklif ettim. Seçtiği kitap, prensesin kurtarılmayı beklediği bir hikayeydi.


F.’ nin seçtiği kitap, onun kurtarılmayı bekleyen bir prenses gibi hissettiğini gösteriyordu. Belki de içinde bulunduğu durumdan kurtulmak için bir yardımcı bekliyordu. Masallar, çocukların bilinçdışındaki duyguları yansıtan derin semboller içerirler.


F.’ ile birlikte kitabın karakterlerini kullanarak role-play (rol yapma) oyunları oynadık.

Bu oyunlarda, F. bazen prensesi, bazen kurtarıcıyı oynadı. Bu oyunlar, F.’ nin kendi içindeki kurtarıcıyı keşfetmesine yardımcı oldu.


Aileye bu oyunları evde de birlikte oynamalarını önerdim.


Aileye Öneriler:

Aileyle gerçekleştirdiğimiz görüşmeler, F.’nin yaşadığı zorbalık olayını daha derinlemesine anlamamıza ve ona daha etkili bir şekilde yardımcı olmamıza imkan tanıdı. Aile, önerileri takip ederek F.’nin bu zor süreci atlatmasında aktif bir rol üstlendi.


1. Okul İle İletişim: Okul idaresi ve öğretmenleriyle durumu detaylıca paylaşmaları ve F.’ nin bu durumdan korunmasını sağlamak için adımlar atılması konusunda ısrarcı olmaları önerildi.

2. F.’ ile Duygusal Bağ Kurma: F.’ nin yaşadığı duygusal travmayı anlamak ve ona destek olmak için ailenin F.’ ile kaliteli vakit geçirmesi önerildi.

Aile oyunları, gezmeler veya birlikte kitap okuma gibi aktiviteler önerildi.

3. Empati ve Dinleme: F.’nin hissettiği duyguları anlamaya çalışmak, onunla empati kurmak ve onu dinlemek ailenin bu süreçte en önemli görevlerinden biriydi.


Masalların oyun terapisindeki gücü sayesinde F, yaşadığı travmayı ifade etmeyi ve bununla başa çıkmayı öğrendi. Siz de kitapların çocuğunuzla birlikte duygularla ilgili kitaplar okuyarak, canlandırmalar yaparak, kitapların çocuk psikolojisi üzerindeki etkilerine tanık olabilirsiniz.


Bloğumda ailelerden izin alarak örnek vakaları paylaşıp, oyun terapisinde kullanılan diğer yaratıcı yöntemlerden bahsedetmeye devam edeceğim. Hikayelerle dolu bir dünyada benimle kalın! Bloğu takibe alarak yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz.


20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page