top of page
OYUN TERAPÄ°SÄ°

Çocukların dünyayı tanımaları, öÄŸrenme süreçleri, zihinsel fonksiyonlarının geliÅŸimi oyun kapasitelerinin geniÅŸliÄŸi ile alakalıdır.

 

ÇocuÄŸun neredeyse tüm dünyasının oyun ve oyuncaklar olduÄŸu düÅŸünüldüÄŸünde onu  tanımanın, onunla iletiÅŸime geçmenin en kolay yolu oyun ve oyuncaklardır. Sözel ifadenin ve soyut kavramları tanımlamanın çocukluk dönemi sonucunda geliÅŸen bir durum olduÄŸu düÅŸünüldüÄŸünde, çocuÄŸun kendini ifade edebilmesinin yolu oyun ve oyuncakları kullanmasıdır.

 

Oyun ile çocuklar, baÅŸa çıkamadıkları çatışmalarını, davranım bozukluklarının altında yatan nedenleri, kaygılarını ortaya koyabilirler.

​

Terapistin görevi sadece izlemektir.

Ä°yi bir izleyici olan terapist müdahale etmeden çocuÄŸun ortaya koyduÄŸu nedenleri saptar ve çocuk ile oyun ve oyuncaklar üzerinden güvenli bir iletiÅŸim kurar.

Oyun terapisi ergenlik öncesi döneme kadar (2-12 yaÅŸ) çocuklar için etkili bir terapi yöntemidir.

​

Oyun terapisi aile görüÅŸmesi ile baÅŸlar ve terapi boyunca aile etkileÅŸim ile içerisinde geçer. Oyun terapisinin baÅŸlangıcı çocuk ile terapisti arasında güvenli iliÅŸkinin kurulmasını içerir.

Terapi odasının ve terapistin güvenilir olma durumu ile çocuÄŸun terapiye cevap vermesi doÄŸru orantılı bir seyir izler. Çocuktan aslında her zaman yaptığı faaliyeti yapması istenir; oyun oynaması. Terapinin bir parçası olan oyuncaklar onun kendini ifade etmesine imkan saÄŸlar.

 

 

Neden oyun terapisi?

Çocukların iletiÅŸim dilleri oyuncaklardır. Oyun oynayabilme yetisi ve oyuncaklar çocuk için dünyayı kavrama becerisi demektir. Çocuk, çoÄŸu zaman karşılaÅŸtığı sorunların çözümlerini oynadığı oyunlarda sergiler. Bu sayede oyun terapisinde sorun çözme becerileri kazandırmak güçlü ve kolay olabilmektedir.

​

Çocuk oyunda deneyimlediÄŸi sorun çözme becerilerini öÄŸrenir ve tüm hayatına geneller. Oyun ile oyuncaklar üzerinden çocuÄŸa problemleri çözme, problemler ile baÅŸa çıkabilme yolları deneyimletilir. Çocuk bilinçli ve/veya biliçdışı süreçlerinde içselleÅŸtirdiÄŸi oyun ile hem kendi dünyasını terapiste çizer hem de terapist oyun ve oyuncaklar üzerinden yeni davranışların kazanılmasını saÄŸlar. 

​

Ancak unutmamak gerekir ki çocuÄŸun terapiye ne kadar yanıt vereceÄŸi ailesinin desteÄŸine baÄŸlıdır. Bu baÄŸlamda çocuklar ile çalışırken aileye de danışmanlık verilmektedir. Bunun yanı sıra okul/yuva öÄŸretmeni, birlikte yaÅŸadığı kimseler, bakım vereni bu terapi yönteminde sürekli temas halinde bulunan kimselerdir. Yoksa birçok problemin veya istenilmeyen davranışın deÄŸiÅŸtirilmesi kalıcı olamayabilir. Bu noktada aile ve çocuÄŸun etkileÅŸim halindeki kimseler bu terapi sürecinin büyük parçalarıdır.

​

​

Hangi durumlarda oyun terapisi uygulanır?

Çocukluk dönemi kiÅŸilik geliÅŸiminin oluÅŸmaya baÅŸladığı bir dönemdir. Bu dönemde öÄŸrenilen davranışlar yetiÅŸkinlikte kiÅŸinin, karakterini, biliÅŸsel yapısını, öz-güvenini, soyalleÅŸmesini, alışkanlıklarını, davranışlarını, tutumlarını büyük ölçüde belirlemektedir.

​

Çocukluk, kiÅŸilik geliÅŸiminin en önemli kısmıdır. Bu sürece bir de, bu dönemde yaÅŸanan çevresel, psikolojik faktörler etkilenebilmektedir. Bu sebeple, çocukluk dönemi patolojileri, çocuk psikologları tarafından, terapi ile çalışılmaktadır. ÇocuÄŸun içinde bulunduÄŸu süreci en saÄŸlıklı ÅŸekilde atlatabilmesi, yetiÅŸkinlik yıllarında kalıcı bir takım patolojilerin oluÅŸmaması ve ileride karşılaÅŸtığı durumlarda baÅŸa çıkma yollarını içselleÅŸtirmesi terapinin ana amaçlarındandır.

 

Çocukluk dönemine iliÅŸkin bazı davranış deÄŸiÅŸiklikleri bulunmaktadır. Çocukluk sürecinde gerek çevresel faktörlerin etkisi, gerek içsel sebeplerden dolayı davranış deÄŸiÅŸiklikleri meydana gelebilmektedir.

 

Davranış deÄŸiÅŸikliÄŸine sebep olabilecek çevresel faktörleri ÅŸu ÅŸekilde sayabiliriz; aile içi ÅŸiddet, boÅŸanma sürecinde olan ebeveynler, yakın birinin kaybı,  okul deÄŸiÅŸikliÄŸi, taşınma v.b gibi durumlar.

​

Çocuklukta karşılaşılan diÄŸer davranış deÄŸiÅŸikliklerini de sıralamak gerekirse; alt ıslatma, parmak emme, kreÅŸ uyum problemleri, vurma, atma, içe kapanıklık-olaÄŸan dışı durgunluk, yaygın korkular, fobiler ÅŸeklinde sayılabilmektedir.

​

Hemen iletiÅŸime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

bottom of page