top of page

Mindfulness 

ve farkındalık

Zihni uyandırmanın yolu farkındalıktan geçer.

​

​

Farkındalık. Oldukça basit bir kelimedir. Aklın, neler olup bittiÄŸine, yaptığınız ÅŸeye, hareket ettiÄŸiniz alana tamamen odaklanması olarak açıklanmaktadır.

Rahatsız edici gerçek ÅŸu ki zihnimiz sık sık uçuÅŸur, vücudumuzla temasımızı kaybederiz, yediÄŸimiz yemeÄŸin tadına dikkat etmeyiz, hissettiÄŸimiz duygulardan dolayı kötü hissettiÄŸimizi söyleriz ve geleceÄŸe dair yeni bir ÅŸey hakkında takıntılı planlar yapmaya ya da geçmiÅŸin mahkemesinde yargılanırken zihnimizde kendimizi savunma makamında buluruz. Yine daldık mı düÅŸüncelere?  

Ve sonrasında bundan endişeleniyor olmamız da cabası.

Ve en nihayetinde bu bizim farkındalıktan uzak bir yaÅŸam sürdürdüÄŸümüzü göstermektedir. Ama hemen kötü hissetmeye, olumsuz düsüncelere maal vermeye gerek yok.

​

​

 

 

 

 

​
 

Farkındalık, tam olarak nerede olduÄŸumuzun ve ne yaptığımızın farkında olarak yani dikkatimizi vererek yani dalgın bir halde ya da çeÅŸitli etiket ve yargılar ile deÄŸil, otomatik pilot ile ya da yargılayan iç sesimiz ile deÄŸil etrafımızda olup bitenlere aşırı tepki göstermeden veya bunalmadan kalabilme halidir.

Farkındalık, hatırlamaktır;

Farkındalık, kendilik alanının gözetilmesidir.
Tanımsal değil deneyimseldir.
Farkındalık, dikkatliliktir.

Farkındalık, bir sonraya veya önceye deÄŸil ÅŸimdiye verilen dikkattir.

Yargısız gözlem ile anda kalabilme halidir.

Farkındalık, sınırlı alanımızı keşfetmemizi sağlayarak, sınırlılığımızı genişletmemizi sağlar.

Farkındalık, yaÅŸama karşı ne sorusunun  deÄŸil nasıl sorusunun cevabını verebilmemiz için vardır.

 

​

​

​

​

Farkındalığın üç bileÅŸeni;

Gözlem, kabul, sebat.

Tam ÅŸu anda kendime ve çevreme yönlendirdiÄŸim gözlem (dikkatimi vererek) ile kendimi alanımı ve durumları kabul ederek sebat yeteneÄŸimi geliÅŸtiririm. Böylelikle alacağım kararlarımda, yapacağım seçimlerimde bilinçli ve farkında olmanın gücünü elde edebilirim.

 

Farkındalık teslimiyet deÄŸildir, çaresizlik deÄŸildir.

Duyum ve duyguların açık yüreklilik ile yaÅŸanması, kendilik ile kurulan baÄŸdır.

Dikkat ve gözlem yeteneÄŸi ile pratik edilir.

 

 

​

​

​
 

                       En son yediÄŸiniz yemeÄŸin tadını, son dinlediÄŸiniz müziÄŸin sizde uyandırdığı duyguyu, sabah kalktığınızda veya gece yatarken aklınızdaki düÅŸünceyi hatırlıyor musunuz?

​

                        Åžu anda bedeninizde, omuzlarınızdaki duyumları, sol ayağınızın tabanınızda oluÅŸan hisleri, dilinizin aÄŸzınızın içindeki konumunu, yüzünüzdeki gerginliÄŸi hissediyor musunuz?

​

Elbette bunları her an duyumsamamız bizim rutinimizde yoktur. Ancak bunlara dikkatimizi vermemiz bizim farkındalık deneyimlerimizdir. Böylelikle zihnimizi otomatik pilottan çıkartabilir, bilinçli ve farkında olduÄŸumuz hale geçirebiliriz. Bu da seçimlerimizden, yaÅŸamı hissetmemize, zorlayıcı duygular ile baÅŸa çıkmadan yaÅŸam doyumumuzu arttırmaya, kontrolün elimizde olduÄŸu (belirli ve sınırlı bir alanda-kendilik alanımız içinde) hissini deneyimlememizden sürekli konuÅŸan ve yargılayan iç sesimizin sakinleÅŸmesine yani yaÅŸam kalitemizin artmasına katkı saÄŸlamaktadır.
 

 

​

​

​

​

​


Farkındalık Hakkında Bilmeniz Gereken Bazı Şeyler:
1. Farkındalık belirsiz veya egzotik deÄŸildir.  Farkındalık olduÄŸumuz ana dikkatimizi vermemiz ve zaten bizimle olanı, yargısız gözlem ile yaÅŸantılamamızdır. Her hangi bir ÅŸekilde baÅŸka bir boyutta, baÅŸka ÅŸekillerde açıklama eÄŸilimi ile deÄŸil ÅŸimdi de çevremizin, duyumlarımızın, ihtiyaçlarımızın ve dirençlerimizin olduÄŸunu kabul etmektir.
2. Farkındalık, yaptığımız özel bir ÅŸey deÄŸildir. Kim olduÄŸumuzu deÄŸiÅŸtirmemizi gerektirmiyor. DoÄŸuÅŸtan gelen niteliklerimizi, kendimize, sevdiklerimize, arkadaÅŸlarımıza ve komÅŸularımıza, birlikte çalıştığımız insanlara ve içinde yer aldığımız kurum ve kuruluÅŸlara fayda saÄŸlamak için bilimsel olarak gösterilen basit uygulamalarla geliÅŸtirebiliriz.
3. Kendini deÄŸiÅŸtirme çabası içine girmenize gerek yok. Kim olduÄŸumuzu deÄŸiÅŸtirmemizi ya da bir ÅŸey haline gelmemizi isteyen çözümler bizi baÅŸarısızlığa ve mutsuzluÄŸa uÄŸratmaktadır.Farkındalık, insan olarak kim olduÄŸumuzun en iyisini bilmemizi saÄŸlar ve geliÅŸtirir.
4. Farkındalık, dönüÅŸtürücü bir sosyal fenomen olma potansiyeline sahiptir. Ä°ÅŸte nedeni:
* Herkes yapabilir. Farkındalık pratiÄŸi evrensel insan niteliklerini geliÅŸtirir ve herkesin inançlarını deÄŸiÅŸtirmesini gerektirmez. Herkes faydalanabilir ve öÄŸrenmesi kolaydır. Deneyimsel ve kiÅŸiye özgüdür.
* Bu bir yaÅŸam biçimi.  Farkındalık sadece bir uygulamadan ibaret deÄŸildir.Yaptığımız her ÅŸeye dikkatle bakmamızı saÄŸlar - ve gereksiz gerilimi azaltır. Hayatımızı daha iyi hale getirmesi doÄŸal bir çıktıdır.
* Kanıt temelli. Hem bilimsel açıklamalar hem de deneyim saÄŸlık, mutluluk, çalışma ve iliÅŸkilerimiz için olumlu faydalarını göstermektedir.
* Ä°novasyonu teÅŸvik ediyor. Dünyamızın artan karmaşıklığı ve belirsizliÄŸiyle baÅŸa çıkarken, farkındalık bizi görünüÅŸte uzlaÅŸmaz sorunlara etkili, esnek, saÄŸlıklı cevaplara yönlendirir.

 

 

 

​

​

​

​

Zihnimiz ya geçmiÅŸ yaÅŸantıların ya da gelecek planlarının usanmak bilmez gürültüsü ile yankılanmaktadır. Zihni durdurmak ise tıpkı kalbimizi ya da midemizi durduramayacağımız gibi mümkün deÄŸildir. Ancak zihnimizin doÄŸasına iliÅŸkin kazanacağımız farkındalık ile kısır döngüden çıkmasını ve sakinlemesini deneyimleyebiliriz. Hangi zamanlarda duygu, düsünce, davranış ve çevrenizin farkında, hangi zamanlarda zihinsel farkındalığın dışındasınız?

Yargılayan bir zihin ile mi dingin bir zihin ile mi deneyimlerinize yaklaşıyorsunuz?

ÜzüldüÄŸünüze mi üzülüyorsunuz?

ÖfkelendiÄŸinize öfkelenir hale mi geldiniz?

​

​

rakun
Lamba
bottom of page