top of page
  • Yazarın fotoğrafıAnıl Yetişen

Siyah ya da beyaz yaşamlar

Güncelleme tarihi: 18 Eki 2022

Siyah ya da beyaz yaşamlar başka seçeneklere yer bırakmaz, kendine alan tanımaz. Oysa yaşam iki uçtan birine sıkıştırılamayacak kadar geniş ve zengin. Ya hep ya hiçcilik bir yandan güvende hissettirirken diğer taraftan engellenmiş / sıkışmış hissettiriyor.

İki uçluluğun arasında gri alan görünmez, başka bir seçenek mümkün değil gibi gelir, çözümler değil de beyaz ya da siyah alanda olmak önemlidir.


Güvenlidir siyah veya beyaz alanda olmak, net hissettirir, garantidir, ta ki belirsizlik ortaya çıkana kadar. Her belirsizlik karar almayı dayatmada ısrarcıdır. Siyah ya da beyaz alandan biri belirmediğinde, meydana gelen endişe de, hediyesi olur. Ya heptir ya da hiç, ya tamamdır ya da devam, ya olur ya da olmaz, zihin birine karar vermek üzere sıkışır kalır.

Belirsizlik durumunda o beliren ne yapacağım şimdi ben düşüncesi kendi gerçeğini dayatmada ısrarcıdır.


Güvenlidir siyah ya da beyaz alanda kalmak, riski yoktur. Yaşam da iki karar arasına, iki uç arasına sıkışamayacak kadar geniş. Bir yandan kararlarda özgür olma isteği diğer yandan siyah ya da beyaz alanda olmaya yönelik istek.


Tercihler, dolayısıyla yaşam, esnek tutumlar bekler; özgür hissetmek için.

Siyah ya da beyaz iki uçluluğundan çıkıp daha geniş bir alana yaymak için yaşamı, gri alanlara dikkati çevirmeye ihtiyaç var. Sıkışmış / engellenmiş benliğin yeni / yaratıcı / zengin deneyimlere kucak açması için.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page