top of page
İki yaş gelişim özellikleri
İki yaşındaki bir çocuğun iniş çıkışlarını takip etmek çok zor olabilmektedir.
Bir an, ışıl ışıl ve arkadaş canlısı; bir sonraki an küstah ve üzücü - ve çoğu zaman belirgin bir sebep olmadan- olabilmektedirler. Bununla birlikte, bu ruh hali değişimleri sadece büyümenin bir parçasıdır. Bu durum, çocuğunuzun eylemleri, dürtüleri, duyguları ve vücudunu kontrol altına almak için mücadele ettiği sırada meydana gelen duygusal değişimlerinin işaretleridir.
Bu yaşta çocuğunuz dünyayı keşfetmek istiyor. Sonuç olarak, zamanlarının çoğunu sınırlarını test etmeye çalışarak - kendi, sizinki ve çevresi- harcayacak. Bu onun gelişimi açısından önemli bir durumdur. Dünyayı keşfetmeye çalışırken desteklenecek mi? Engellenecek mi? Ne yazık ki, hala yapması gereken her şeyin güvenli bir şekilde başarılması için gereken becerilerin çoğundan yoksundur ve genellikle onu korumanıza ihtiyaç duyacaktır. Bu sayede zararlardan kendini korumayı öğrenmesi istediğimiz ve beklediğimiz bir durumdur.
Bir sınırı aştığında ya da engellendiğinde, çoğu zaman öfke ve hüsranla hatta öfke nöbetleriyle ya da mutsuzlukla tepkiler verir. Vurmak, ısırmak ya da tekmelemekle geri dönebilir. Bu çağda, duygusal dürtüleri üzerinde çok fazla kontrole sahip değil, öfke ve hayal kırıklığı aniden ağlamalar, vurmalar ya da çığlık atmak şeklinde ortaya çıkabilir. Hayatın zor gerçeklikleriyle uğraşmanın tek yolu bu. Sonuçta iki yaş olmanın gerektirdiği şartlar bunlar.
Etrafta olmadığınızda ya da dünyasından uzaklaştığınızda, bu onun yanından ayrılmayı içermektedir, tepki göstermesi gayet normaldir. Bu dönemde hem annenin yanından uzaklaşarak dünyayı keşfetmeye yönelik motivasyonu varken, hem de anneden ayrılmak çocuk için büyük bir kaygı uyandırmaktadır. İki yaşına kadar her ihtiyacını karşılayan, bakım veren, karnını doyuran, sevgi gösteren anneden uzaklaşmak tehdit edici bir durumdur. Anne ortadan kaybolursa! Ama yürümeye başlayan çocuk anne ile birlikte, tehlikeli veya zor olabilecek şeyleri denemeye istekli olursa temel güven duygusu geliştirecektir. Çünkü başını belaya sokarsa annesinin yanında olacağını bilir!
İlk yaşının sonunda geliştirdiği protesto paterni muhtemelen bir süre devam edecektir. Örneğin, onu bir bakıcıyla terk etmek üzereyken, öfkelenebilir ve ayrılığın endişesi ile bir öfke yaşayabilir. Ya da, size sarılıp ayrılmak istemeyebilir. Ya da sadece sessiz kalabilir. Davranışı ne olursa olsun, azarlayarak ya da cezalandırarak aşırı tepki göstermemeye çalışın. En iyi taktik, siz ayrılmadan önce ona geri döneceğinize yönelik güvence vermek ve geri döndüğünüzde, siz gittiğiniz sırada bu kadar sabırlı olduğu için onu övmek. Ayrılmaların üç yaşına geldiğinde çok daha kolay olacağı için müsterih olun.
Sosyal Gelişim
2 yaşındaki çocukların çoğu, doğası gereği "benmerkezci" dirler; bu, insanların kendi düşünceleri veya endişeleri dışında olabileceğine henüz inanamayacakları anlamına gelir. Dünyanın her zaman etraflarında döndüğünü düşünüyorlar.
* Yürümeye başlayan çocuğunuz başka çocuklarla oynamaya hazır değilse şaşırmayın.
Ancak, bu aşamada bile, diğerlerinin etrafında olmayı seveceklerdir. Başkalarının etrafında olmak, çocuğunuzun sosyal etkileşimleri öğrenmesi için harika bir fırsattır.
Bilişsel Gelişim
2 yaş civarında, yürümeye başlayan çocuklar hayali oyunlar yaratmaya heveslidir. Bir oyuncak ya da aktiviteden diğerine hızla sürüklerek karmaşık bir diziyle oyunlar oynayabilir. Bu, zihinlerinin daha fazla bağlantı kurduğuna ve farklı nesneler ya da fikirler arasındaki ilişkileri anlamaya başladıklarına dair işaretlerdir.
Dil kullanımı
Her çocuk farklı oranlarda gelişim gösterirken, çoğu küçük çocuk iki yaşında en az 50 kelime kullanmaktadıt. Erkeklerin dil becerileri, kızlardan daha geç gelişebilir. Üç yaş öncesinde, çoğu 2 yaşındaki çocuklar üç kelimelik cümleleri bir araya getirebiliyor olmaları beklenir.
Dil kullanımımı desteklenek için, çocuğunuz ile konuşmak, kelime kartları ile etkinlikler gerçekleştirmek önerilmektedir.
Oyun
Oyun, işlerin nasıl çalıştığını araştırmaya ve denemeye başlayacağı bir zamandır. Keşif için mümkün olduğunca çok fırsat sunmak önemlidir.
Çocuğunuz bu dönemde, aynı şeyi tekrar tekrar yapmaktan hoşlanacak, bir kuleyi devirmek gibi. Aynı davranışı tekrarlamak çocuğunuzun öğrenmesine yardımcı olacaktır- ancak bu aşamadan geçmesine istekli olmalısınız.
Gelişimsel gerilik olduğunu nasıl anlarım?
Bütün çocuklar farklı oranlarda gelişir.Ancak, potansiyel gelişimsel sorunlara işaret edebilecek bazı şeyler var. Araştırma ve çalışmalara göre iki yaş çocuğu gelişimsel geriliğine işaret edebilecek bazı durumlar vardır:
Yürüyemez
Hareketleri ve kelimeleri kopyalamaz
Basit talimatları takip edemez
Bir zamanlar sahip olduğu becerileri kaybetmiştir
Telefon, çatal, kaşık ya da fırça gibi ortak nesnelerle ne yapacağını bilmez
“Daha fazla süt” gibi iki kelime öbekleri söylemez.
2 yaşındayken, çocuğunuzun becerileri ve bilgisi hızla gelişir. Çocuğunuzun oyun yoluyla çok şey öğrendiğini ve her etkinliği, şekilleri veya renkleri tanımlamak için bir fırsata dönüştürmenize gerek olmadığını unutmayın. Bunun yerine, çocuğunuzun kendi şartlarını araştırmasına ve oynamasına izin verin.
Oyun yoluyla öğrenmeyi oyun odasında birlikte deneyimlemek ve gelişim danışmanlığı ile ilgili bilgi almak için hemen iletişime geçin.
bottom of page