top of page
Bilgisayar ve tablet kullanımını düzenlemek

​

Öncelikle çocuÄŸun, her gün bilgisayara ayırdığı zaman belirlenmelidir ve bu konuda bir anlaÅŸma yapılmalıdır. Bu süre, okulöncesi çocuklarda bir saatten, ilköÄŸretim dönemi çocuklarında ise iki saatten fazla olmamalıdır.

2-Ebeveynler (anne-babalar); çocuklarını teknoloji dünyasında saÄŸlıklı sekilde yönlendirmek ve onları denetleyebilmek için bilgisayar ile internet hakkında bilgi edinmelidir ve bu bilgileri kullanmaktan çekinmemelidir.

3-Ebeveynler, çocuklarından,kullandıkları bilgisayarı, program ve oyunları, kendilerine öÄŸretmelerini ve açıklamalarını isteyebilirler. Anne ve babasından daha çok bildiÄŸini düÅŸünmek, çocuk üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır.

4-Aşırı kullanımı engellemenin enkolay yollarından birisi, bilgisayarı ortak çalışma odası gibi yetiÅŸkinlerin de takipedebilecekleri bir yere koymaktan geçecektir.

Aile içinde birden fazla birey, aynı bilgisayarı kullanırsa, çocuk sırasını bekleme gibi sosyal becerilerini de geliÅŸtirecektir. Bunun yanısıra, ebevenler tarafından, çocuÄŸun bilgisayar ve interneti hangi amaçla kullandığı da bilinmelidir ve chat arkadaÅŸları gibi konular hakkında bilgi toplanmalıdır.  

5-Anne-babanın bilgisayar dünyası üzerindeki hakimiyeti artarsa, çocuklarla birlikte oyun oynayabilirler .Program ve oyunların içeriklerini de denetleyebilirler. Böylece çocukları, eÄŸitimsel deÄŸerler içeren oyunlara yönlendirebilirler. Bilgisayar oyunlarının seçiminde, çocuÄŸa yardımcı olarak yaÅŸ ve geliÅŸimine uygun, siddeti içermeyen programlar seçilmelidir.

6-Nitekim 3-5 yaÅŸ dönemindeki çocuklar için anımsama, 6-8 yaÅŸ için okuma, yazma, mantık yürütmeyle ilgili etkinlikler, 9-12 yaÅŸ için soyut kavramlar, ileri düzeyde sorun çözmeyi içeren materyallerin seçilmesi faydalı olacaktır.

7-Ä°lkokul, ortaokul ve lise dönemlerindeki çocukların, derslerine de katkı saÄŸlayacak web üzerindeki interaktif eÄŸitim programları veya DVD’ler faydalıdır. Özellikle, bir de yabancı dil olursa, kelime haznelerini ve yabancı dil bilgilerini geliÅŸtirirler.

8-Anne-babalar uygunsuz sitelere, bilgilere ulaÅŸmanın önlenebileceÄŸi, denetim sistemleri hakkında da bilgi edinebilir. Örnek: Filtreleme seçenekleri gibi…

9-Anne-babalar, bilgisayar kullanımına iliÅŸkin uygulayamayacakları kurallar koymamalıdır; “-Bu kötü alışkanlıktan vazgeç!” veya “-Okul dönemi boyunca bilgisayarı yasaklıyorum” diye söylenmemelidir.

10-Unutmayın ki; yetiÅŸkinlerin doÄŸru yönlendirme ve mantıklı sınırlandırmaları ile kullanılan bilgisayarın, çocukların geliÅŸimi üzerinde pek çok olumlu etkisi de bulunmaktadır.

bottom of page