top of page
İki yaş ayrılmaya hazırlanma nasıl olur?

Yeni yürümeye baÅŸlayan çocuklar harika öÄŸrenenlerdir. Ä°ki yaÅŸ çocuÄŸunuz sizinle iletiÅŸim kurmak istiyor - ama doÄŸru kelimeleri bulamadığı zaman sinirleniyor olabilir. Sonuçta bağımsızlığına doÄŸru adımlar atmak istiyor - ama sizden uzak olmayı sevmiyor. Ä°ki yaÅŸ çocuÄŸunuzu anlamak, çocuÄŸunuzla baÄŸlantı kurmanıza yardımcı olur.
 

 1 ile 3 yaÅŸ arasında yürümeye hazırlanan ve baÅŸlayan çocuklar dünyayı keÅŸfetmeye hazır.

Yürümeye baÅŸlıyor olması sadece fiziksel olarak harekete geçmesini iÅŸaret etmez. Aynı zamanda beyinlerinde yaÅŸanan zihinsel geliÅŸim ve düÅŸünce oranını da açıklar. Üç yaşına geldiÄŸinde, bir çocuÄŸun beyni, bir yetiÅŸkinin büyüklüÄŸünün % 80'i olacak ve büyük bir geliÅŸme göstermeye devam edecek.

 

Bebekler için iki yaÅŸ;

  • Bağımsız olmak isteÄŸini ama bakım vereninden ayrılma korkusunu

  • Güçlü duygulara sahip olmayı ancak onları her zaman kontrol edememeyi veya ifade edecek kelimeleri bulamamayı

  • Dünyanın çalışma ÅŸeklini keÅŸfetmeyi ifade eder.

​

Ayrılma kaygısı iki yaÅŸ geliÅŸiminin normal bir parçasıdır. Sizin ve çocuÄŸunuzun birbirinden ayrılması gereken zamanlar vardır.

​

Ä°ÅŸte, yürümeye baÅŸlayan çocuÄŸunuzun sizden ayrılmasına yardım etmesi için bazı fikirler.
 

Ayrılmaya hazırlanma

Ayrılmanız gereken zamanlar hakkında yürümeye baÅŸlayan çocuÄŸunuzla konuÅŸabilirsiniz. Çocuklar ne zaman uzaklaÅŸacağınızı, nerede olacağınızı ve ne zaman döneceÄŸinizi bilirlerse - özellikle bu bir rutinin parçasıysa, kendilerini daha güvende hissederler.

Bunun için evde onun yanından baÅŸka bir odaya geçerken ona sesinizin ulaÅŸmasını sürdürerek-onunla konuÅŸmayı devam ettirerek hazırlık yapabilirsiniz. Yanından ayrılsanız dahi sesinizin ona ulaşıyor olması güvende hissettirecektir.

 

ÇocuÄŸunuza bakan sizden baÅŸka bakıcılar varsa veya bir kreÅŸe gidiyorsa, bakıcıların ve eÄŸitimcilerin ailenizin rutinlerini bilmesi iyi bir fikirdir. Rutinlerinize sadık kalarak; bu, orada olmadığınız zamanlarda çocuÄŸunuzun güvende hissetmesine yardımcı olur.
 

Eve bağlı hissetmek

ÇocuÄŸunuz baÅŸka bir bakıcıya ya da kreÅŸe giderken, evden en sevdiÄŸi nesneleri - örneÄŸin bir battaniyeyi veya oyuncağı - almasını saÄŸlayın. Bu, çocuklara baÅŸka bir yerde olsalar bile ev hayatlarını yanlarında götürme hissi verir. Bir baÅŸka iyi fikir, aile, evcil hayvan ve evinizin fotoÄŸraflarını içeren bir kitap yapmaktır. ÇocuÄŸunuz kitabı yanında bulundurabilir.

 

Nesne devamlılığını öÄŸrenme

Yeni yürümeye baÅŸlayan çocuklar, görülemiyor olsanız bile hala orada olduÄŸunuzu öÄŸrenmeleri zaman alır - buna nesne devamlılığı denir. Nesne sürekliliÄŸini öÄŸrenmesi bu dönemin önemli kazanımlarından biridir.

 

ÇocuÄŸunuzun yanında olmadığınızda hala var olduÄŸunuzu öÄŸrenmesine yardımcı olmak için, saklanan nesneyi bulma ve saklambaç gibi oyunlar oynayabilir ya da kaybolan ve yeniden ortaya çıkan hayvanlar ve oyuncaklar ile dramatik bir oyun oynayabilirsiniz.

Ayrıca, çocuÄŸunuzun eÄŸitimcisi veya bakıcısı, siz orada deÄŸilken sizinle ilgili konuÅŸurak yardımcı olabilir. GittiÄŸiniz zaman çocuÄŸunuzun geri döneceÄŸinizi bilmesini saÄŸlamız da gerekir.
 

Kendi kaygınızı yönetin

 ÇocuÄŸunuza yanından ayrılma konusunda endiÅŸe etmediÄŸinizi göstermeniz gerekir. Bu dönemde ne dediÄŸinizden daha çok nasıl dediÄŸiniz yani tepkileriniz ile ilgilidirler. Sizi kaygılı görmeleri bir terslik olduÄŸunu düÅŸünmelerine neden olacaktır.

 

Ä°ÅŸleri kolaylaÅŸtırmak için;

  • Kendinizin ayrılmayla ilgili endiÅŸelerini kontrol edin

  • veda ettikten sonra çabucak ayrılın

  • 'Korkma' veya 'Cesur ol' gibi dillerden kaçının

  • Geri döndüÄŸünüzde umut verici davranın.

  • Onsuz zamanınızın ne kadar kötü geçtiÄŸini açıklamaya kalkışmayın.

  • BuluÅŸma anınızı dramatize etmeyin.

  • ÖzlediÄŸinizi belli edin ancak bunu büyük bir buluÅŸma törenine çevirmeyin.

 

ÇocuÄŸunuzun zorlu duygularla baÅŸa çıkmasına yardımcı olun

Ä°ki ve üç yaÅŸ çocuÄŸu için, bazen güçlü olabilecek duygulara sahip olmak normaldir - ne hissettiklerini söylemek isterler, ancak çoÄŸu zaman doÄŸru kelimeleri bulamazlar. Bu onlar için çok sinir bozucu olabilir ve sinir krizi ve diÄŸer davranış deÄŸiÅŸikliklerine yol açabilir.

​

İşte size yardımcı olacak bazı fikirler.

 

Duygu becerilerinin kazanılması

EÄŸer çocuÄŸunuz sinirleniyorsa, sakin olmanız, çocuÄŸunuzun duygularının artmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Yeni yürümeye baÅŸlayan çocuklar kontrolün sizde olduÄŸunu bilirlerse daha iyi hissederler. Karşılarında durumu soruna çevrmeyen, güven uyandıran, anlamaya çalışan ebeveynler görmeye ihtiyaç duyarlar.

 

Ayrıca, çocuÄŸunuza duygularını sözcüklere veya güçlü duyguları ifade eden jestleri öÄŸreterek ifade etmesine yardımcı olmak da iyi bir fikirdir. ÖrneÄŸin, 'Resmimizi yırtdığın için üzgünsün' 'sinirlendin ve oyuncaklarını atmak istedin'.
 

ÇocuÄŸunuzun duygularına cevap verme

Yüz yüze, göz seviyesinde iletiÅŸim, yürümeye baÅŸlayan çocuÄŸunuzun onunla konuÅŸtuÄŸunuzu hissetmesine yardımcı olur. Onunla konuÅŸurken diz çökerek veya çömelerek çocuÄŸunuzun seviyesine inmeyi ihmal etmeyin.

 

ÇocuÄŸunuz sinirliyken, dikkatini dağıtmayı veya çocuÄŸunuzu baÅŸka bir faaliyete yönlendirmeyi deneyin. ÖrneÄŸin, çocuÄŸunuz bir inatlaÅŸma ya da kriz baÅŸlattıysa, sevdiÄŸi bir çizgi film hakkında veya taklit etmeyi hoÅŸlandığı bir karakter hakkında konuÅŸmaya baÅŸlayın.

ÇocuÄŸunuz öfkeli olduÄŸunda, bu davranış genellikle sizden ne tür tepkiler alabileceÄŸini görmek istemesi ile ilgilidir. Bu sayede size güvenip güvenemeyeceÄŸini bilmeye ihtiyaç duyar. Yaklaşımınızın, çocuÄŸunuzun davranışları ve duyguları kontrol etme yeteneÄŸi üzerinde güçlü bir etkisi olacaktır. Temel olarak, sakin kalmak ve sinir krizi geçirmemek, çocuÄŸunuza hayal kırıklığıyla nasıl baÅŸa çıkacağını öÄŸretir. Bunu içselleÅŸtiren çocuk kriz durumlarında sakin kalabilmeye yönelik büyük bir motivasyon kazanır. Kim kendini ifade etmeye çalışırken ya da büyük bir içsel çatışma yaÅŸarken üzerine bir de öfke ile yaklaÅŸan ebeveyne güvenebilir?


 

ÇocuÄŸunuzun bağımsızlık ihtiyacını desteklemek

Karar ve seçimler yapma arzusunu onaylayarak çocuÄŸunuzun bağımsızlığını ve güvenini geliÅŸtirmesinde bazı pratik fikirler:

* ÇocuÄŸunuzu, yeni bir ÅŸey denediÄŸinde, baÅŸarılı olamasa bile giriÅŸimini ve çabasını övün. Tabakları sofraya taşımak istemen çok güzel.

* ÇocuÄŸunuzun sınırlı seçeneklerden basit seçimler yapmasına izin verin; örneÄŸin, meyve yemesi için bir muz veya bir elma arasında seçim yapma, dışarı çıkmadan önce kırmızı veya sarı ayakkabılara karar verme veya bir okumak için dilediÄŸi kitabı seçme özgürlüÄŸü.

* ÇocuÄŸunuzun 'güvenli' hatalar yapmasına izin verin - bu ÅŸekilde çocuÄŸunuz öÄŸrenir. 

* ÇocuÄŸunuzu, ev iÅŸleri, sofra hazırlama veya oyuncakların toplanması da dahil olmak üzere evin etrafındaki diÄŸer iÅŸleri yapma konusunda size yardımcı olmasına teÅŸvik edin.

 

DüÅŸünmeyi, problem çözmeyi ve diÄŸer becerileri teÅŸvik etme

ÖÄŸrenmek için oyunu kullanma

ÇocuÄŸunuzla oynayın ve hangi oyunların oynayacağına karar vermesine izin vererek çocuÄŸunuzun liderliÄŸini takip edin. ÇocuÄŸunuz seçmenizi istiyorsa, paylaÅŸmayı içeren oyunları tercih edin.

Hayal gücünü harekete geçiren ve çocukların zihinlerinin çalışmasına izin veren oyunlara teÅŸvik edin.


 

Beyin yollarının oluşturulması

ÇocuÄŸunuza en sevdiÄŸiniz etkinlikleri tekrarlama ÅŸansı verin. Bu, çocuÄŸunuzun beyninin becerileri güçlendiren yollar oluÅŸturmasına yardımcı olur. ÖrneÄŸin, çatal-bıçak takımını çekmeceden çıkarmak ve tekrar tekrar yerine koymak, çocuÄŸunuzun motor ve problem çözme becerileri geliÅŸtirmesine yardımcı olur.

Aynı kitapları tekrar tekrar okumak sizin için sıkıcı gelebilir, ancak çocuklar bu aÅŸinalıkları sever. Aynı kitapları okurken öocuÄŸunuzun düÅŸünme becerilerini kazanmasını desteklemek için 'bundan sonra ne olacak?' diye sorabilirsiniz.


 

Ä°ki ve üçlü yaÅŸlarda olan çocuÄŸunuz ile iletiÅŸiminizi arttırmak, çocuÄŸunuzun çatışmaları çözümlemesine ve geliÅŸimine destek olmak için danışmanlık alabilirsiniz.

bottom of page