İki yaş çocuğunun
güven duygusu nasıl desteklenir?
Bağımsızlığı desteklenen çocuk, daha derinlere kök salar.
Çocuklarınızın kendi başlarına keşfetmeye ve yönetmeye yetecek kadar güvende olmalarını istiyorsunuz, ancak aynı zamanda üzerlerinde kontroller sahibi olmayı da ihmal etmiyorsunuz.
Rahat hissederken çocuğunuzun bağımsızlığını geliştirmek için atabileceğiniz adımlar var.
Güven duygusu geliştirmesini sağlayın -
Çocuklar kendilerini güvende hissettikleri bir ortamda yetiştirildikleri takdirde doğal olarak bağımsız hale gelirler. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun (0-2 yaş) görüşünü ilk terk ettiğinizde ve ayrılık endişesi yaşadıklarında, onlar için bir dönüm noktası olur. Çocuklarınızın güvenlik gereksinimlerinin farkında olarak ve ayrılık sorunları yoluyla onlara olumlu bir şekilde rehberlik ederek, onların kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzun bağımsız hale gelmesi için birçok adımın en önemli ve ilk adımı bu. Örneğin, bir diğer odadasınız ve çocuğunuz sizi göremediği için ağlıyor, ona bulunduğunuz odadan seslenebilir, konuşabilirsiniz. Varlığınızın farkında olur ve sizi görmeden sakinleşir.
Cesaretlendirmek -
Bazı anneler çocuklarının bağımsız olmaları için biraz fazla endişelidirler ve zorlarlar. Örneğin, hazır olduğunda çocuğunuzu yaz kampına gönderebilirsiniz. Çocuğunuzu daha bağımsız olmak için bazı adımlar atmaya teşvik etmek daha iyi bir yaklaşımdır.
Hata Yapmalarına İzin Verin-
“Helikopter anneler”, çocukların doğal sonuçlara maruz kalmasına izin vermeyen ebeveynler için bir isimdir. Bu tip bir ebeveynlik, bazı çocukların yaşamlarını alma ve bağımsız olma konusunda rahat hissetmelerini önleyebilir. Geri çekilin ve çocuğunuzun hata yapmasına izin verin. Kontrolcü ve izin veren ebeveynlik arasındaki dengeyi bulun. Çocuğun, doğal sonuçlara ulaşmasına izin verildiğinde, bir şeyleri ele alıp kendi başına kararlar verebileceğini öğrenir.
Yardım İsteyin -
Çocuğunuzun bağımsızlığını teşvik etmek için atabileceğiniz bir adım, küçük görevlerle ilgili yardım istemek. Bunu genç yaşlarda yapmaya başlayabilirsiniz. Örneğin, çocuğunuza, oyuncakları koymak, masaya yardım etmek veya yemek hazırlamaya yardımcı olması için yardım isteyebilirsiniz. Kendini yetenekli hissedeceği gibi sorumluluk duygusunu da geliştirmektedir.