top of page
Çocuk gelişimi

0-3 YaÅŸ GeliÅŸimsel Dönüm
Noktaları

GeliÅŸimsel dönüm noktaları, çocuÄŸun geliÅŸiminde ileriye yönelik önemli adımları temsil eder. Ä°nsanlık tarihi boyunca, bebekler genellikle basit, pasif varlıklar olarak düÅŸünülürdü. 20. yüzyıldan önce, çocuklar genellikle sadece yetiÅŸkinlerin minyatür versiyonları olarak görülüyordu. Jean Piaget gibi psikologlar , çocukların yetiÅŸkinlerden farklı düÅŸündüklerini ve insanların çocukluk ve ergenlik dönemlerini eÅŸsiz bir büyüme ve geliÅŸme dönemi olarak görmeye baÅŸlamaları gerektiÄŸini önerdi .

YetiÅŸkinler genellikle bebeklerin ve çok küçük çocukların dikkat çekici entelektüel becerilerini reddetti, ancak 19. Yy sonrası modern düÅŸünürler ve araÅŸtırmacılar bebeklerin aslında her zaman etraflarındaki dünyayı öÄŸrendiÄŸini, düÅŸündüÄŸünü ve keÅŸfettiÄŸini buldu.
YenidoÄŸan bebekler bile aktif olarak bilgi alıyor ve yeni ÅŸeyler öÄŸreniyorlar. Ä°nsanlar ve çevrelerindeki dünya hakkında yeni bilgiler toplamanın yanı sıra, bebekler kendileri hakkında sürekli yeni ÅŸeyler keÅŸfediyorlar.


DoÄŸumdan 3 aya kadar
Bir çocuÄŸun hayatının ilk üç ayı  "merak" zamanıdır. Bu yaÅŸtaki baÅŸlıca geliÅŸim dönüm noktaları temel duyuları keÅŸfetmeye ve beden ve çevre hakkında daha fazla ÅŸey öÄŸrenmeye odaklanır.

Bu dönemde, çoÄŸu bebek ÅŸu özelliklere sahiptir:
25 30 cm mesafedeki nesneleri  net olarak görür.
Bakım verenlerin yüzleri de dahil olmak üzere hareketli nesnelere odaklanır.
Tatlı, tuzlu, acı ve ekşi tatlarını hisseder.
Tüm renkleri görür.
Yüz ifadeleriyle çevrelerine cevap verir.

3 ila 6 Ay
Erken bebeklik döneminde, algısal yetenekler hala geliÅŸmektedir. Üç ila altı aylıktan itibaren bebekler daha güçlü bir algı duygusu geliÅŸtirmeye baÅŸlar . Bu yaÅŸta, çoÄŸu bebek ÅŸu özelliklere sahiptir.
Tüzleri tanır.
DiÄŸer insanların yüz ifadelerine cevap verir.
Tanıdık sesleri tanıyır ve tepki verir.
Yüz ifadelerini taklit etmeye baÅŸlar.


6 ila 9 Ay
Bir bebeÄŸin aklından geçenleri bilmek kolay bir iÅŸ deÄŸildir. Ne de olsa, araÅŸtırmacılar bebeÄŸe sadece herhangi bir anda ne düÅŸündüÄŸünü soramazlar. Bebeklerin zihinsel süreçleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için, araÅŸtırmacılar bebek beyninin iç iÅŸleyiÅŸini ortaya çıkaran bir dizi yaratıcı görevler ortaya koyarlar.
AraÅŸtırmacılar altı ila dokuz aylıktan itibaren bebeklerin çoÄŸunun ÅŸu özelliklere sahip olduÄŸunu belirtmiÅŸlerdir:
Hareketsiz, canlı-cansız nesneler arasındaki farkları anlamak.
Farklı nesne sayısını gösteren resimler arasındaki niceliksel farkları fark edebilir.
Ne kadar uzakta olduÄŸunu belirlemek için nesnenin göreli boyutunu hesap eder.
Havada asılı duran bir nesne gibi ÅŸeyleri uzun süre izleyebilir.

9 - 12 Ay arası
Bebekler fiziksel olarak geliÅŸtiÄŸinde, etraflarındaki dünyayı daha derinlemesine keÅŸfedebilirler. Oturmak, sürünmek ve yürümek, bebeklerin çevrelerindeki dünyayı daha iyi zihinsel olarak anlamalarını saÄŸlayan fiziksel geliÅŸim dönüm noktalarından sadece birkaçıdır .
Bir yaÅŸlarına yaklaÅŸtıkça çoÄŸu bebek ÅŸunları yapabilir:
Nesne devamlılığı kavramını, bir nesnenin görülememesine raÄŸmen var olmaya devam ettiÄŸi fikrini anlamaya baÅŸlar.
Taklit jestleri ve bazı temel eylemleri yerine getirebilir.
Jest, mimik ve seslere cevap verir.
Resimli kitaplara uzun süre bakarak takip edebilir.
Nesneleri ters çevirerek, bir nesneyi diÄŸerine eklemeye çalıştığı faaliyetler yapar.


1 yıldan 2 yıla kadar
Bir yaşına ulaÅŸtıktan sonra çocukların fiziksel, sosyal ve biliÅŸsel geliÅŸimi sıçramalar yaparak geliÅŸmektedir. Bu yaÅŸtaki çocuklar yetiÅŸkinlerin davranışlarını gözlemlemek için muazzam bir zaman harcıyor, bu nedenle ebeveynlerin ve bakıcıların iyi davranış örnekleri oluÅŸturmaları önemlidir.
Bir yaşındakilerin çoÄŸu ÅŸöyle baÅŸlar:
Kelimeleri anlar ve cevaplar.
Benzer nesneleri tanımlarç
"Ben" ve "Sen" arasındaki farkları bilir, kullanır.
YetiÅŸkinlerin eylemlerini ve dilini taklit eder.
Bilinen nesneleri ve insanları resimli kitapta gösterebilir.
KeÅŸif yoluyla öÄŸrenir.


2 ila 3 Yıl
Ä°ki yaÅŸta çocuklar gittikçe bağımsızlaşıyor.Artık dünyayı daha iyi keÅŸfedebildiklerinden, bu aÅŸamada öÄŸrenmenin büyük bir kısmı kendi deneyimlerinin sonucudur.
Ä°ki yaşındakilerin çoÄŸu ÅŸunları yapabilir:
Nesneleri kategoriye göre sıralama (yani hayvanlar, çiçekler, aÄŸaçlar vb.)
en büyükten en küçüÄŸe sıralama yapabilirler.
Daha karmaşık yetiÅŸkin eylemlerini taklit eder (ev oynamak, çamaşır yıkamak gibi davranmak, vb.)
Aynada kendi yansımasını tanır.
Ebeveynlerden ve bakıcılardan gelen basit talimatlara uyar ve yanıt verir.
Resimli kitaptaki nesneleri adlandırır.
Nesneleri kullanım alanalarına göre eÅŸleÅŸtirir.
Kurallı ve sıralı oyun oynar.


Çocukların BiliÅŸsel Dönüm Noktalarına UlaÅŸmasına Yardımcı Olabilirsiniz.
Birçok ebeveyn için çocukların entelektüel geliÅŸimini teÅŸvik etmek büyük bir endiÅŸe kaynağıdır. Neyse ki, çocuklar her zaman öÄŸrenmeye can atarlar. EÄŸitim büyümekte olan bir çocuÄŸun hayatının muazzam bir parçası haline gelmekle birlikte, bu erken yıllar içerisinde çoÄŸunlukla ebeveynler ve diÄŸer bakıcılarla olan yakın aile iliÅŸkilerinden etkilenir.


Evde ebeveynler, çocukların etraflarındaki dünyayı anlamalarına yardımcı olarak çocuklarının zihinsel yeteneklerini teÅŸvik edebilir. Bir bebek bir nesneye ilgi gösterdiÄŸinde, ebeveynler çocuÄŸun nesneye dokunmasına ve araÅŸtırmasına ve nesnenin ne olduÄŸunu söylemesine yardımcı olabilir.ÖrneÄŸin, bir bebek dikkatlice bir oyuncak çıngırak baktığında, ebeveyn öÄŸeyi alabilir ve “Alya  çıngırağı istiyor mu?” Diyerek bebeÄŸin eline yerleÅŸtirebilir. ve sonra ne olduÄŸunu göstermek için çıngırağı sallayabilir.

Çocuklar büyüdükçe, ebeveynler çocuklarını dünyayı aktif bir ÅŸekilde keÅŸfetmeye teÅŸvik etmeye devam etmelidir. Her biri ve etrafındaki her ÅŸey hakkında sonsuz bir dizi soruya sahip gibi görünen küçük çocuklara sabır göstermeye çalışın. Çocuklar ne söylediÄŸinizden çok nasıl söylediÄŸiniz ile öÄŸrenirler.
Ebeveynler ayrıca çocukların daha yaratıcı ÅŸekilde problemleri çözebilecek hale gelmelerine yardımcı olmak için kendi sorularını ortaya koyabilirler. Bir ikilemle karşı karşıya kalırken, “EÄŸer biz böyle davranırsak sonucu ne olur sence?” gibi sorular gibi. Ebeveynler, çocuklara problemlere özgün çözümler bulmalarını saÄŸlayarak, hem entelektüel geliÅŸimi hem de kendine güveni teÅŸvik etmeye yardımcı olabilirler.


GeliÅŸim danışmanlığı bünyesinde oyun terapisi odasının kapılarını ebeveynlere açıyor ve tüm önemli geliÅŸimsel dönüm noktalarını birlikte deÄŸerlendirerek, deneyimsel çalışmalar ile iletiÅŸim, biliÅŸsel beceri, sosyal beceri kazanımlarını örnekleri ile birlikte çalışıyoruz.

ÇocuÄŸunuzun geliÅŸim döneminin tespiti ve geliÅŸim danışmanlığı için hemen iletiÅŸime geçin.

bottom of page