top of page

Çocukların duygusal zekası nasıl yükseltilir?

Çocukların duygusal zekası nasıl yükseltilir?

Çocukların duygularını sağlıklı bir şekilde tanıması ve ifade etmesi nasıl öğretilir?

 

Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzu zekasını geliştirmeye teşvik etme sorumluluğunuz vardır. Bu, elbette, akademik zeka anlamına gelir - ancak bu, önemli olan tek zeka türü değildir.

 

 

Duygusal zeka, kişinin başkalarının duygularına saygı göstererek, duyguları uygun şekilde ifade etme ve yönetme yeteneği olarak tanımlanır. Bu çocukların her yaşta öğrenmeye başlayabilecekleri bir dizi beceridir.

Duygusal zekanın çocuğunuza tüm yaşamı boyunca iyi hizmet edecek çeşitli faydalar sağladığı bulunmuştur. İşte duygusal zekânın neden önemli olduğunun sadece birkaçı:

Duygusal zeka düzeyi yüksek olan çocuklar standart testlerde daha iyi performans gösterirler.

Daha iyi ilişkiler. Duygusal zeka becerileri, çocukların çatışmayı yönetmesine ve daha derin arkadaşlıklar geliştirmesine yardımcı olur. Yüksek düzeyde duygusal zekaya sahip yetişkinler, kişisel ve profesyonel yaşamlarında daha iyi ilişkiler kurduğu bilinmektedir.

Yüksek duygusal zeka yetişkinlik döneminde daha yüksek başarı ile bağlantılıdır.
Amerikan Halk Sağlığı Dergisi'nde yayınlanan 19 yıllık bir çalışma , bir çocuğun anaokulundaki sosyal ve duygusal becerilerinin yaşam boyu başarıyı öngörebildiğini ortaya koymuştur. 5 yaşıda paylaşan, işbirliği yapabilen ve duygularını ifade edebilen çocukların, üniversitede başarılı olma ve 25 yaşına kadar tam zamanlı işlere başlama olasılıkları daha yüksektir.
Duygusal zekanın faydaları anlamlıdır. Kendini kızgın hissettiğinde kendini sakinleştirebilen bir çocuğun zor koşullarda iyi davranması muhtemeldir. Ve duygularını sağlıklı bir şekilde ifade edebilen bir çocuğun, kızgın olduğu zaman çığlık atan ya da söyleyen bir çocuktan daha sağlıklı ilişkileri sürdürmesi olasıdır.

İyi haber, tüm çocukların duygusal zeka becerilerini öğrenme kapasitesine sahip. Onlara nasıl öğretileceğini sadece yetişkinlere ihtiyaçları var.
-
1) Çocuğunuzun Duygularını İsimlendirin
Çocukların nasıl hissettiklerini nasıl anlamaları gerektiğini bilmeleri gerekiyor. Çocuğunuza, duygularına bir isim vererek, en azından çocuğunuzun hissettiğinden şüphelenen duyguya yardım edebilirsiniz.

Çocuğunuz üzüldüğünde bir oyunu kaybettiğinde, “Şu an gerçekten kızgın gibi görünüyorsun. Bu doğru mu? ”Üzgün ​​görünüyorsa,“ Bugün Büyükanne ve Büyükbabayı ziyaret etmeyeceğimiz için hayal kırıklığına uğradın mı? ” diyebilirsiniz.
Kızgın”, “üzgün”, “utangaç” ve “acı verici” gibi duygusal kelimeler ile duygularını ifade etmek için bir kelime hazinesi oluşturabilirsiniz. Kelimeleri “sevinç”, “heyecanlı” ve “umutlu” gibi olumlu duygular için de paylaşmayı unutmayın.

2)Empati'yi Göster
Çocuğunuz üzüldüğünde - özellikle duyguları dramatik tarafta göründüğü zaman - nasıl hissettiğini en aza indirmek cazip gelebilir. Ancak küçümseyen yorumlar çocuğunuza, hissettiği şeyin yanlış olduğunu öğretir.
Daha iyi bir yaklaşım olarak duygularını doğrulamak ve empati göstermek önemli bir yoldur(neden bu kadar üzgün olduğunu anlamıyor olsanız bile).


Çocuğunuz ağlıyor çünkü ona odasını temizleyene kadar parka gidemeyeceğini söylediniz. “Ben de istediğimi yapamadığım zaman üzülüyorum. Bazen istemediğim zaman çalışmaya devam etmek zor” diye açıklayabilirsiniz.
Çocuğunuz içte nasıl hissettiğini anladığınızı gördüğünde, davranışları boyunca nasıl hissettiğini size göstermeye daha az zorlanır. Çığlık atmaktan ve sinirlendiğini göstermekten, ağlamaktan ziyade, üzgün olduğunu anladığınızı anladığında daha iyi hissedecektir.

3) Duyguları modelleyin
Çocukların duygularını sosyal olarak uygun bir şekilde nasıl ifade edeceğini bilmesi gerekir.


Çocuğunuza, duyguları nasıl ifade edeceğini öğretmenin en iyi yolu, bu becerileri kendinizin modellemesidir. Günlük konuşmalarınızda duygu kelimeleri kullanın ve onlardan bahsetmeye çalışın. “Eşyalarım dağıldığında kızgın hissediyorum” ya da “Akşam yemeğinde arkadaşlarımızaç geldiklerinde mutlu oluyorum” gibi şeyler söyleyin.


Çalışmalar duygusal olarak zeki ebeveynlerin duygusal olarak zeki çocuklara sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu nedenle becerilerinizi geliştirmeye açık bir şekilde alışkanlık haline getirin, böylece çocuğunuz için etkili bir rol modeli olabilirsiniz.
 

4) Sağlıklı Başa Çıkma Becerilerini Öğretmek
Çocuklar duygularını anladıktan sonra , bu duyguları nasıl sağlıklı bir şekilde ele almaları gerektiğini öğrenmelidirler . Kendilerini sakinleştirmeyi, kendilerini neşelendirmeyi veya korkularıyla yüzleşmeyi bilmek küçükler için karmaşık olabilir.

Belirli becerileri öğretin.
Örneğin,  kızgın olduğunda, sakinleşmek için birkaç derin nefes almayı öğrenmek faydalı olabilir. Bunu öğretmenin çocuk dostu yolu, burnundan soluduğu havayı ağzından bir kabarcık çıkarır gibi havaya uçurmusını “kabarcık nefesleri” almasını anlatmanız olabilir.


Bir boyama kitabı, bir favori masal kitabı, yatıştırıcı müzik ve iyi kokan losyonlar, hislerini birleştirmeye ve duygularını sakinleştirmeye yardımcı olabilecek birkaç eşya size yardımcı olacaktır.

5) Problem Çözme Becerilerini Geliştirin
Duygusal zekanın inşası, problemlerin nasıl çözüleceğini öğrenmeyi içerir.

Duygular isimlendirildikten ve ele alındıktan sonra, problemin nasıl çözüleceği üzerine çalışma zamanı geldi.

Belki de çocuğunuz kız kardeşi video oyunu oynarken ona müdahale etmeye devam ediyor. Bu sorunu çözebileceği en az beş yolu tanımlamasına yardımcı olun. Çözümler iyi fikirler olmak zorunda değildir. Başlangıçta amaç sadece beyin fırtınası yapmaktır.


En az beş olası çözümü belirledikten sonra, her birinin artılarını ve eksilerini değerlendirmesine yardımcı olun. Ardından, en iyi seçeneği seçmesi için onu teşvik edin.
Çocuğunuz hata yaptığında, farklı bir şekilde neler yapılabileceğini ve çocuğunuzun devam eden sorunları çözmek için neler yapabileceğini öğrenin. Asıl sorun çözücüden ziyade bir koç olarak hareket etmeye çalışın. Gerektiğinde rehberlik sağlayın, ancak çocuğunuzun sorunları kendi başına barışçıl ve etkili bir şekilde çözebilme yeteneğine sahip olduğunu görmesine yardımcı olmaya çalışın.


6) Duygusal Zekayı Devam Eden Bir Hedef Yapın
Çocuğunuzun duygusal olarak ne kadar akıllı olduğu farketmez, her zaman iyileştirme alanı vardır. Ve çocukluk ve ergenlik döneminde bazı iniş ve çıkışlar olması muhtemeldir. Yaşlandıkça becerilerine meydan okuyacak engellerle karşılaşması muhtemeldir. Bu yüzden günlük yaşamınıza beceri kazandırmayı hedefleyin.

 

Çocuğunuz gençken, her gün duygulardan bahsedin.
Kitaplardaki veya filmdeki duyguların karakterleri hakkında konuşabilirsiniz. Sorunların çözülebileceği daha iyi yolların veya karakterlerin başkalarına saygılı davranmak için kullanabileceği stratejileri tartışın. Çocuğunuz yaşlandıkça, günlük yaşamda karşılaştığı şeyler olsun ya da haberlerde okuduğunuz bir problem olsun, gerçek yaşam durumlarından bahsedin. Devam eden bir konuşma yapın.

 

Çocuğunuzun hatalarını daha iyi büyümek için fırsatlar olarak kullanın.
Kızgın olduğu için ya da birisinin duygularını incittiği için harekete geçtiğinde, gelecekte daha iyi nasıl yapabileceği hakkında konuşmak için zaman ayırın. Devam eden desteğiniz ve rehberliğiniz ile çocuğunuz hayatta başarılı olmak için ihtiyaç duyacağı duygusal zeka ve zihinsel gücü geliştirebilir .



 

bottom of page