top of page

Çocuklarla koronavirüs hakkında konuÅŸmak

PRC_144638802.jpg

Birçok ebeveyn anlaşılır bir ÅŸekilde virüsle ilgili endiÅŸeler yaşıyor. Virüs çocuÄŸuma bulaşır mi? Hangi yollarla virüs bulaşır? ÇocuÄŸumu virüsten koruyabilir miyim? Diye düÅŸünmekten uykuları kaçanlar ya da daha azı zihninde bunları düÅŸünürken kendini bulan ebeveyenler var.  Bununla birlikte çocuklar da haberler vasıtasıyla, okulda arkadaÅŸları arasındaki konuÅŸmalardan, ailelerinden bu virüsü duyuyor ve endiÅŸeleniyorlar. Ancak çocuklar için durum yetiÅŸkinlerden daha farklı olabilir. YetiÅŸkinler en azından bilgi alıyor, kendi aralarında konuÅŸuyor, korunma yollarını araÅŸtırıyorlar. Çocuklarsa ne olduÄŸunu tam olarak bilmedikleri bir tehditle karşı karşıya ve esasen bu bilinmezliÄŸin kendisi virüsten daha fazla kaygı uyandırabilir. DüÅŸünsenize korona, covid19, salgın, virüs, öldürüyor, hızla yayılıyor, ülkemize de geldi gibi ne olduÄŸunu bilmediÄŸiniz bir ÅŸeye iliÅŸkin konuÅŸmalara ÅŸahit oluyorsunuz. Okullar, aileler, saÄŸlık kuruluÅŸları çocuklar ile koronavirüs hakkında konuÅŸmada, çocuk psikologlarından destek alarak, virüsle saÄŸlıklı baÅŸa çıkma yolları kazandırabilirler.
 

Bunun için bu yazıda çocuklarla koronavirüs hakkında nasıl konuÅŸulacağına ve çocukların koronavirüs hakkında sorduÄŸu sorulara yer vermek istiyorum.

 

Çocukların virüse karşı kaygısını körüklemeden, sorularını yeterince net cevaplamak üzerine çalışarak, virüsten korunmanın ve yaÅŸamanın yollarını araÅŸtırabiliriz.

 

EÄŸer çocuklar, ebeveynleri, öÄŸretmenleri virüs hakkında hiç ya da yeterince konuÅŸmazlarsa, akıllarında felaket hikayeleri yaratmalarına yol açabilecek hayal gücüne sahiptirler. DiÄŸer taraftan çok fazla bilgi saÄŸlanması da ekstra alarm oluÅŸturabilir. Sürekli virüs hakkında bilgi vermeye çalışılması, akıllarında “eyvah tehlikeli bir ÅŸeyler oluyor” düÅŸüncesini uyandıracaktır. Bunun için virüse karşı tepki vermeyi deÄŸil virüse karşı korunmayı çalıştığınızdan ve bunun için bilgi ediniyor ve bilgi veriyor olduÄŸunuzdan öncelikle kendiniz emin olun. SaÄŸlıklı bilgi edinmek için Dünya SaÄŸlık Örgütü verilerini takip edebilir, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri uyarılarını dikkate alabilirsiniz. DoÄŸru yanıtları verebilmeniz için doÄŸru bilgilere ihtiyacınız var ve bunun için kehanet haberleri ile ilgilenmemenizi tavsiye ederim. 

 

Çocuklar ile konuÅŸarak, bilgi vererek, açıklamalar yaparak, virüsten korunmalarını saÄŸlamanın önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Ortalıkta dezenfektanlar, kolonyalar, hijyenin önemi, virüsten ölenler konuÅŸulurken çocuÄŸun doÄŸal olarak aklına gelecek ilk ÅŸey “ne oluyor?” olacaktır. Ve bu temel güven algısı ile doÄŸrudan ilgili bir durum. Bu kadar önlem arasında alınması gereken psikolojik önlemlerin göz ardı edilmemesi gerekiyor. SaÄŸlıklı bir virüsten korunma, zihinsel, psikolojik ve ruhsal olarak hazır oluÅŸla mümkün olacaktır.  Buun için aÅŸağıda çocukların Koronavirüs hakkında merak ettikleri, sordukları, endiÅŸelerini de yatıştırıcı nitelikte olan temel dört soruyu belirleyip cevaplarını hazırladım. 

​

ÇocuÄŸunuz virüs hakkında ne biliyor? 

ÇocuÄŸunuzun virüs hakkında bir sorusu varsa ya da siz bu konu ile ilgili çocuÄŸunuzla konuÅŸma baÅŸlatmak istiyorsanız, durumu netleÅŸtirmek için çocuÄŸunuzun ÅŸu ana kadar bildiklerini sorarak ve çocuÄŸunuzun kafasında hangi sorular olduÄŸunu öÄŸrenerek baÅŸlayın. Sen virüs hakkında neler duydun diye sorabilir, son zamanlarda haberlerde etrafta konuÅŸulan virüs hakkında bilmek istediklerin olabilir, bildiÄŸim kadarı ile bu konu hakkında konuÅŸabilirim seninle diyebilirsiniz. 

​

Koronavirüs nedir? 

Koronavirüs, insanları hasta hissettirebilen bir tür mikroptur. Grip olduÄŸunda nasıl hissettiÄŸini hatırlıyor musun? (Yakın zamanda grip olan birinden, kendiniz veya çevreden örnek gösterebilirsiniz.) Grip olduÄŸumuzda, ateÅŸ ve öksürük meydana gelir. Bazen öksürük kolayca nefes almayı zorlaÅŸtırabilir. Ä°ÅŸte bu virüsün neden olduÄŸu ÅŸey budur.

 

Koronavirüsüne nasıl yakalanırız? 

Virüs grip veya soÄŸuk algınlığı veya öksürük gibi yayılır. Koronavirüsü olan bir kiÅŸi hapşırır veya öksürürse, vücudun içindeki mikroplar vücudun dışına gelir. Çünkü hapşırma ve öksürükler, aÄŸzımızdan, havaya mikrop taşıyan küçük damlalar gönderebilir. Bu da bir baÅŸkasına virüsün bulaÅŸmasına yol açabilir. Yine de, bu virüsün baÅŸka birine bulaşıp hasta etmesi sadece bu kadar kolay deÄŸil. Ve her virüsün bulaÅŸtığı insan bundan kötü etkilenmiyor. 

​

Neden bazı insanlar maske takıyor? Maske takmalı mıyım? 

Maskeler, mikropları paylaÅŸmamaları için hasta olan insanlar içindir. Maskeler ayrıca doktorlar ve hemÅŸireler gibi tıbbi personelin de giymesi için, virüs onlara bulaÅŸmasın ve bize yardımcı olmaya devam edebilsinler diye. Her maske takan hasta, virüs taşıyor anlamına gelmez.

 

Koronavirüsten ölebilir misin / miyim? 

Virüse yakalanan çoÄŸu insan, tıpkı gripte olduÄŸu gibi ölmedi. Doktorlar hasta hisseden herkese destek olmak için çok çalışıyorlar. Herkesin ihtiyaç duyduÄŸu yardımı aldığından emin olmak ve virüsün yayılmasını önlemek istiyorlar. Her hasta olan ve hisseden bu hastalıktan ölmüyor. Çocukların bu hastalıktan ölme olasılığı çok daha düÅŸük. Gerekli önlemleri alarak senin yanındayım diye konuÅŸabiliriz. 

 

ÇocuÄŸunuzda ölümle ilgili sorular artıyorsa, ölüm üzerine konuÅŸmaktan çekinmeyin. Bunun için çocuklara ölümü açıklama üzerine bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Dikkat etmeniz gereken ÅŸey virüsle ilgili bilgi alarak önlem almaya devam etmeniz, endiÅŸelenmenin normal olduÄŸunun bilincinde olmanız ama endiÅŸenizin sizi yönetmesine izin vermemenizdir. 

​

Normal aktivitelere devam ederek ve bu saÄŸlıklı davranışları uygulayarak virüsten nasıl korunabiliriz:

​

* Ellerimizi genellikle tuvalete gittikten sonra, yemekten önce ve burnumuzu sildikten sonra yaptığımız gibi sabun ve suyla yıkamamız gerektiÄŸini hatırlatın. Bu süreçte çocuÄŸunuza ellerini yıkamasını hatırlatmanız gerekiyorsa, ortalıkta virüs var ellerini yıkamalasın, dışardan geldin bize de bulaÅŸtıracaksın, bak ellerini yıkamazsan virüsler bize zarar verir gibi ifadelerden kaçının. Gerekirse birlikte güzel güzel elleri yıkamaya gidebilirsiniz.

 

* Ellerimizi aÄŸzınızdan, gözlerinizden ve burnunuzdan uzak tutmaya çalışmamız gerektiÄŸini anlatın.

​

Koronavirüs hakkında sakinlik göstererek model olun

Sizin virüs ve yayılması ile ilgili endiÅŸeleriniz olsa da, virüs hakkında konuÅŸurken sakinliÄŸi modellemek önemlidir. Çocuklar ne kadar korkmaları gerektiÄŸini anlamak için sizi izliyorlar. Türbülans olduÄŸunda uçakta olduÄŸunuzu düÅŸünün. DehÅŸete kapılmış bir uçuÅŸ görevlisi size gerçekten yanlış bir ÅŸey olduÄŸunu düÅŸündürür ve endiÅŸelenmeniz gerektiÄŸi düÅŸüncesine kapılırsınız. EÄŸer bir uçuÅŸ görevlisi size bir gülümseme ile sakince bir içecek sunuyorsa, yakında geçecek rüzgarlı bir hava olduÄŸunu düÅŸünebilirsiniz.

 

Koronavirüste çocuklar için haberleri sınırlama

Her ne kadar haberler herkesi bilgilendirerek yardımcı olsa da, bazen haberlerde çocuklar için güçlü ve korkutucu ifadeler kullanılabilir. Haberleri izlemeyi çocuklar uyuduktan sonraki saatler ile sınırlandırmaya çalışın ya da çocukların hikayeleri duymaması için haberleri bağımsız olarak takip edin.

 

Çocukların koronavirüs kaygısı ile baÅŸa çıkmasında güvence arayışına dikkat edin

Çocukların özellikle kendileri için yeni olan bir ÅŸey hakkında soru sorması doÄŸaldır. Bununla birlikte, bazen, bir çocuÄŸun kaygıyla sorular soruyor olması güvence arayışı olarak adlandırılan bir davranışa yol açabilir. Bu ÅŸu anlama geliyor, tekrar tekrar aynı veya benzer soruları soran bir çocuÄŸun, sorularını kaç kez cevaplasanız da kaygısı dinmiyor olabilir. Aynı sorular tekrar tekrar geliyorsa bu çocuÄŸunuzun ben çok kaygılıyım bilgi istemiyorum yanımda mısın? Dünya güvenli bir yer mi? kaygısı olduÄŸu anlamına gelir. Soruyu yanıtlamak yerine ona sarılın. Yukarıdaki talimatları hatırlayın. Ve yanında olduÄŸunuzu, birlikte gerekli önlemleri alabileceÄŸinizi söyleyebilirsiniz. Daha fazlası için destek almayı ihmal etmeyin. Bu sürecin en saÄŸlıklı atlatılabilmesi için çocuk ve ergen psikologları ailenize ve çocuÄŸunuza uygun stratejiler sunarak destek olabilir.

 

Unutmayın, herkes virüsü yönetmek için çok çalışıyor. Çocuklarınıza saÄŸlıklı davranışlar kazandırmayı amaçlarken, sizin için önemli olanı yapmaya devam edeceÄŸinizi ve yanında olarak destek olabileceÄŸinizi gösterebilirsiniz.

bottom of page