Çocuğuma kural koymalı mıyım?
1)Öz disiplin sahibi olmasını öğretin.
Limitleri ayarlamak, disiplin becerilerini öğretir . “Video oyununu kapatmanın ve ev ödevini yapmanın zamanı”nı ayarlaması istendiğinde, öz disiplini öğretiyorsunuz. Video oyunları daha eğlenceli olsa da, sorumluluk sahibi olmak önemlidir. Bunun için bir çok yol mevcut.
Nihai amaç, çocuk için, ev ödevi, ev işleri ve bedeninin bakımı gibi tüm sorumluluklarını, hatırlatmalar olmadan yönetmeyi öğrenmektir. Hatırlatmaya gereksinim duymadan görevleri yerine getirmesi için ebeveynlerinden örnek alması ve bunları yapmanın önemini kavraması gereklidir.
Çocuğunuzun kendi kendine sınırlamalar getirecek stratejiler geliştirmesine yardımcı nasıl olursunuz?
Küçük bir çocuğa sabahları giyinip beş dakika boyunca bir zamanlayıcı ayarlayıp "zamanlayıcıyı yenmesi" gerektiğini söyleyerek oyunlaştırabilirsiniz.
Ya da, daha büyük bir çocuğa tüm ev ödevlerini yaptığında TV izleyebileceğini söyleyip, bu davranışın yerleşmesi için tutarlı olmayı deneye bilirsiniz.
2) Sınırlar çocuklara kendilerini nasıl güvende tutacaklarını öğretir.
Çocuğunuzun dışarıda oynaması güvenli olabilse de, ne yapmasına izin verdiği veya tek başına dışarıda oynarken gitmesine izin verildiği yerler konusunda sınırlamalara ihtiyacı olabilir. Limitler ayrıca çocukları interneti kullanırken ve faaliyetlerini bağımsız olarak yapmaya başladıklarında güvende tutarlar. Çocuğunuz olgunlaştıkça sınırlar genişlemelidir.
Çocuğunuza, verdiğiniz sınırlardan sorumlu olabileceğini gösterme fırsatını verin. Belirlediğiniz sınırları kaldırabiliyorsa, daha fazla sorumluluk üstlenmeye hazır olduğunu gösterebilir.
3) Sınırlar çocukları sağlıklı tutar.
Doğası gereği, çoğu çocuk dürtüseldir ve hemen tatmin olurlar. Bu nedenle, yetişkinlere nasıl sağlıklı olunacaklarını öğretmek için ihtiyaçları vardır.
Sınırlar, örneğin bir çocuğun beslenme alışkanlıklarının ayarlanması gerekebilir. Sınırsız olarak, birçok çocuk bütün gün abur cubur yiyecektir. Limitleri ayarlamak demek, “Hayır, üçüncü bir kurabiye yemen sağlığına zararlı olacaktır” veya “Önce sağlıklı yiyecek seçimi yapman gerekir” demektir.
Elektronik ile ilgili sınırlamalar da ayarlanmalıdır. Pek çok çocuk, televizyon seyretmekten veya gün boyu bilgisayar başında oynamaktan memnun olur.
Sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik edecek ekran zamanı, egzersiz, psikolojik hijyen ve diğer sağlık uygulamalarıyla ilgili sınırlar belirleyebilirsiniz.
4) İstenmeyen Duygular ile Başa Çıkmasına Yardımcı Olur
Bazen anne-babalar sınırlarını koymaktan kaçınırlar çünkü çocuklarını üzmek ya da sinirlendirmek istemezler. Ancak, rahatsız edici duygularla nasıl baş edileceğini öğrenmek aslında önemli bir beceridir.
Çocuğunuz o üçüncü kurabiyeyi yiyemediği için üzgün olduğu için, vermeniz gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine, çocuğunuza duyguları öğretmek ve onunla başa çıkmanın sağlıklı yollarını bulmasına yardımcı olmak için harika bir fırsat sunar.
Belirlediğiniz her sınır, çocuğunuzun duygularını yönetmek için pratik yapması için bir fırsattır. Hayal kırıklığı, öfke, can sıkıntısı ya da üzüntüyle uğraşmaya çalıştığı zamanlarda onu neşelendirmek ya da sakinleştirmek yerine bu durumu yönetmesine destek olun.
Rahatsız edici duyguların nasıl ele alınacağını bilen çocuklar, yetişkinlik gerçekleri için daha donanımlı olacaklar.
5) Çocuklara Dikkat Edeceği Sınırları Gösterin
Kuralsız veya az kurallarla yaşayan çocuklar, kaygı yaşarlar. Kontrolde kalmalarına yardımcı olmak için yetkin olduğunuzu bilmek isterler.
Çoğunlukla, çocuklar sadece yetişkinlerin nasıl tepki vereceğini görmek için sınırları test ederler. Durması söylendikten sonra kanepeye atlayan bir çocuk, liderlik becerilerinizi test ediyor olabilir.
Kuralları ihlal etmemesine izin vermemeniz işlerin kontrolden çıkmasına izin vermeyeceğinizi gösterir.
Unutmayın her çocuk, temelde onu sevdiğinizi bilmeye ihtiyaç duyar. Bu yüzden ona, “seni önemsiyorum, seviyorum ama .... sebepten sokağa çıkmanı istemiyorum” diyerek çocuğunuz ile iletişime geçip, kural koyabilirsiniz.