top of page
  • Yazarın fotoğrafıAnıl Yetişen

Kovid-19 salgınında çocuklarda ekran kullanımı arttı mı?

Güncelleme tarihi: 18 Eki 2022


Bu yazı pandemide çocukların ekran kullanımı sürelerinin artmasına yönelik hazırlanmıştır. Pandemide çocuklar eve sığdı mı? Yazı dizisinin ilk konu başlığıdır. Ebeveynlerden gelen sorular, yayınlar ve çalışmalar derlenerek oluşturulmuştur. Siz de katkı sağlamak istiyorsanız yorumlarınızı ileterek destek olabilirsiniz.


Dünya sağlık örgütü Covid-19 salgınında çocuklarda telefon, tablet, televizyon gibi elektronik araçlarda ekran kullanımını sürelerinin artış gösterdiğini söylüyor.

Pandemide çocukların ekran başında geçirdikleri süre eskisinden çok daha fazla.

Eğitimin ve sosyalleşmenin çevrimiçi olmasıyla ekran süresinin artmasının kaçınılmaz bir sonuç olduğu gerçek. Herkesin stres seviyesinin tavan yaptığı şu dönemde kurallar ve sınırlandırmalar gerilimi artırabilir. Ancak sınırları korumak için dikkatli olmakta da fayda var.



Ekranlar yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de rahatlama ve eğlence kaynağı. Tüm dünya online bir düzene geçerken, bırak çocuğum onu elinden demek ne kadar mantıklı? Kent yaşamı ve evler çocuklar için pek de uygun şekilde dizayn edilmiyor. Eskilerde olduğu gibi bir mahalle yaşantısı da söz konusu değil. Yeni dünya düzenine çocuklar da uyum sağlamaya çalışıyorlar. Bu süreçte gerçekçi olmakta fayda var.


Çocuklarda televizyon, tablet ve telefon kullanımına sınırlandırmalar getirirken aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz.

İletişimde stresi azaltmanın en basit yolu karşımızdakinin ihtiyaçlarını bildiğimize işaret etmektir. Çocuğunuza telefonda oyun oynamak veya video izlemenin kendisini eğlendirdiğini bildiğinizi ve belirli bir süre telefonunda ve tabletinde istediklerini yapmasının, kendisine ait bir zamanın olmasının önemini bildiğinizi içeren bir konuşma yapabilirsiniz.

Ama sürelere uymuyor diyorsanız. Acele etmeyin.


Davranış ve sorumluluklarını yerine getirdiğinde fazladan ekran süresi sunabilirsiniz.

Bu ders çalışırsan telefonunla oynayabilirsin demek değil!

Ödevler tamamlandı, güzel bir gün geçti, size yardımcı oldu, belki biraz da kitap okudu. Telefonla eğlenerek biraz zaman geçirebilir ve bunu o istemeden yaptınız.

Bütün gün yapmasını beklediğiniz şeyler gerçekten de çok fazla değil mi?


Çocuklara sürekli ne yapmalarını ya da ne yapmamalarını mı söylüyorsunuz?

Şunu yaparsan telefonu alabilirsin, şimdi böyle yaptın ver telefonu diyorsanız sağlıklı bir yol izlemediğiniz gayet açık.

İsterseniz şöyle yapalım;

İçinde telefon kullanmanın da yer aldığı bir aktivite menüsü olsun. Ve her gün için bunu zenginleştirmenin yollarını arayın. Evde saklambaç oynamak, yastık savaşı, el sanatları saati ya da sessiz sinema veya kutu oyunlarını deneyebilirsiniz.

Şimdi bu planı günün bazı saatlerinde telefon izleyerek bazı saatlerinde diğer eğlenceli aktiviteleri birlikte yaparak değerlendirebilirsiniz.


Çocuğunuzla, çocukluğunuzdaki gibi vakit geçirmek, eğlenmek çocukça davranmak size de iyi gelmez mi? Tam da bu süreçte.

Eğer çocuğunuzun bir köşede durmasını ve siz dahil olmadan onun kendi başına bir şeyler yapmasını ve bundan mutlu olmasını bekliyorsanız yeniden düşünün. Ona telefonda veya ekran başında vakit geçirmesinden daha başka seçenekler sunuyor musunuz?

Ödevlerini yapması, daha fazla çalışması, kitap okuması dışında. Herkesin biraz rahatlamaya ihtiyacı var.


Birlikte program oluşturabilirsiniz.

Çocuğunuzun ekran kullanım zamanlarını günün veya haftanın belirli saatlerine planlayarak ve görünür bir yere asmak yararlı olabilir. Buna uymayabilir, telefonu bırakması için peşinden mi koşuyorsunuz? Söylediğinizi tek seferde yapmasını yönelik beklentinizi bırakmanın zamanı gelmedi mi? Böyle olduğunda bunu da birlikte oturup konuşabilir misiniz? Yeniden hatırlatarak, telefonda eğlenceli vakit geçirdiğini bildiğinizi, sizin de bunu kısıtlamak istemediğinizi bu konuda destek olmasını beklediğinizi söylemek nasıl olur? Ver o telefonu yoksa bir daha alamazsından daha yapıcı bir seçenek gibi gözüküyor. Çocuklar sınırları test etmek için ısrarcı olabilirler.

Akşam yemeğinden önceki 30 dakikayı ekran başında geçirebileceğini ya da çocuğunuzla birlikte telefon kullanım saatlerini planlarken zaman dilimlerini birlikte planlayabilirsiniz. Bu tür bir plan, çocuğunuzun ne zaman ne yapacağını bilmesine de yardımcı olur ve diğer zamanlarda ekran taleplerini azaltır. Ayrıca, çocuğunuzun diğer zamanlarını da planlamanız için de fırsat sağlar.

Şimdi her zamankinden daha fazla, örnek teşkil etmeniz gerekiyor.

Kendi ekran kullanım sürenizi ayarlayıp, belirli zamanlarda telefonunuzu bir kenara bırakmaya özen gösterirseniz, çocuğunuzun da aynı şeyi sizinle kavga etmeden yapma olasılığı daha yüksek olacaktır.


Ayrıca, telefonlara ve televizyonlara verdiğiniz dikkati sınırlamanız, çocuklarınızla farkındalık anları yaşamanıza yardımcı olur.


Denemeye devam..



65 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page